Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

A kamionosok demonstrálnak - ma a Hungária körutat lepik el

E-mail Nyomtatás
Befejezték fővárosi demonstrációjukat a fuvarozók hétfőn az 56-osok terén, régi nevén a Felvonulási téren. Összesen körülbelül 100 jármű: teherautók, trélerek, kamionok parkoltak le ezen a területen hétfő reggeltől. A fuvarozók egyebek mellett a főváros új behajtási rendelete ellen tiltakoztak így. Keddre nem kaptak engedélyt demonstrálni, de visszatérnek a fővárosba: terveik szerint járműveikkel egész nap a Hungária körúton vonulnak majd fel-alá, a közlekedési szabályok betartásával.

A vállalkozók úgy vélik: a behajtási rendelet szigorítása és az emelt útdíj nem oldja meg a környezetszennyezési problémákat, viszont rengeteg kis- és középvállalkozást nehéz helyzetbe hoznak ezzel. Eddig egy átlagos cég körülbelül évi 4 és fél millió forintból megúszta a behajtási engedélyt, most ez az összeg 40-60 millió forintra nőhet. Ennyi pénz viszont nincs a fuvarozásban - mondta a Független Hírügynökségnek a Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. ügyvezetője. Klinka László szerint hétfőn a fővárosi önkormányzat vezetői nem jelezték feléjük, hogy módosítanák az érintett rendeletet, igaz, a fuvarosok sem vették fel a kapcsolatot a főpolgármesteri hivatallal.

Kedden reggel munkakezdéskor a Hungária körútra vonulnak a fuvarosok. Itt a tervek szerint este 6-ig folyamatosan közlekednek majd a többi járművel együtt, a szabályok betartásával. Megfogalmazásuk szerint így akarják modellezni, mit jelent, ha egyetlen útvonalra terelik a teherforgalmat. Mivel ez nemcsak a budapestiek problémája, körülbelül 150-200 vidéki fuvarozó is jelezte, hogy részt vesz a keddi Hungária körúti megmozduláson - mondta az ügyvezető.

A keddi demonstrációval kapcsolatban egyelőre annyit tudni, hogy a teherautók várhatóan végighajtanak a Hungária körúton, ezután visszafordulva a Lágymányosi hídon át a Dombóvári útig hajtanának. Ez a megmozdulás nem bejelentett rendezvény lesz, a teherautósok nem zavarhatják a forgalmat. A Magyar Televízió hétfő esti Híradójában az hangzott el, hogy ebben az akcióban várhatóan körülbelül 1500 teherjárművel vesznek részt a fuvarosok.

A Levegő Munkacsoport tiltakozik a közúti fuvarozók demonstrációja ellen. A zöld szervezet szerint megengedhetetlen módon visszaélnek technikai erőfölényükkel, amikor a főváros forgalmának akadályozásával tiltakoznak a behajtási díj emelése ellen. Ez a magatartásuk az egész lakosságot sújtja - további dugókat idéz elő a közlekedésben, növeli a légszennyezettséget, és jelentős anyagi károkat okoz - olvasható hétfői sajtóközleményükben.

Tavaly decemberben fogadta el a Fővárosi Közgyűlés azt a rendelet-módosítást, amelynek értelmében tízszeresére emelték a kamionoknak a behajtási díjakat a fővárosban.


 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség