Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 18, csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.

Medveczky Ádám kapta idén az alternatív Kossuth-díjat

E-mail Nyomtatás
Idén Medveczky Ádám Liszt-díjas, érdemes művész karmester kapja az alternatív Kossuth-díjat. Az elismerést hétfőn este hét órakor adják át a művésznek a budapesti Pintér Galériában.
Az alternatív Kossuth-díjat 1996-ban ban hozta létre Balogh Gyula vállalkozó és Földváry Györgyi. Az elismerést egy ötfős kuratórium ítéli oda. Az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány Kossuth-díjas tagjai: Gyurkovics Tibor író, az alapítvány elnöke, Jankovics Marcell, filmrendező, Makovecz Imre, építész, Melocco Miklós szobrászművész, valamint Schrammel Imre, keramikus.

Eddig nyolcan részesültek alternatív Kossuth-díjban. 1996-ban Hernádi Gyula író, 1997-ben Bertha Bulcsu író, 1998-ban Mészöly Dezső író vehette át az elismerést. Négy évig nem adtak át alternatítv Kossuth-díjat. 2003-ban Wass Albert író posztumusz részesült a díjban. 2004-ben Döbrentei Kornél író, 2005-ben Berecz András mesemondó, 2006-ban Szalay Károly író és Nagy Ervin építész vehette át az elismerést. Tavaly Reviczky Gábor színművész részesült az elismerésben.

Medveczky Ádám karmester a Független Hírügynökségnek elmondta: rendkívül nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ebben az évben ő kapja az alternatív Kossuth-díjat. A Liszt-díjas művész hangsúlyozta: olyan emberek ítélték oda számára ezt az elismerést, akiket emberileg, szakmailag és művészileg is nagyra tart. Arra a kérdésünkre, hogy változik-e bármi az életében ettől az elismeréstől, Medveczky Ádám azt mondta: ahogyan eddig, ezentúl is a kultúra és oktatás ügyét fogja a legfontosabbnak tekinteni. A karmester úgy véli, hogy a pályáján és a magánéletében is minden annak köszönhet, hogy őszinte vallásos hitben él.

A díj alapításakor az elismeréssel pénzjutalom is járt. Ez az összeg 1 forinttal volt több, mint a köztársasági elnök által adományozott Kossuth-díjé. Megkeresésünkre Földváry Györgyi közölte, az első években, a díj szüneteléséig, ez valóban így volt, de 2003 óta az alapítvány nem tudja előteremteni ezt az összeget. Kérdésünkre válaszolva a díj alapítója elmondta, az elismeréssel egy értékes kisplasztika jár.

Medveczky Ádám 1941-ben született Budapesten. Zongorázni tanult, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola ütőhangszer tanszakát végezte el. 1968-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára karmesterképző tanszakára. 1971-ben kapta meg a karmesteri diplomáját. Már 1969-ben bekerült a Magyar Állami Operaházba, amely jelenleg is az egyik munkahelye. 1990-és 1993-között az Operaház zeneigazgatója volt. 1974-től tanít a Zeneművészeti Főiskolán tanít. 1987-től 1996-ig a Magyar Posta Szimfonikus Zenekarának (jelenleg MATÁV szimfonikusok) zeneigazgatója volt. 1997-től a Győri Filharmonikus Zenekar első karmestere.

1976-ban Liszt Ferenc díjjal tüntették ki, majd 1988-ban az Érdemes Művész kitüntetést is elnyerte.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség