Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

TIBET: Kínának bizonyítékai vannak a Dalai láma ellen

E-mail Nyomtatás
Kínának bizonyítéka van arra, hogy a Dalai láma áll a tibeti felkelés mögött - mondta az ázsiai ország elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Ven Csia-pao arra szólította fel a száműzött tibeti vezetőt, hogy adják fel a terület függetlenedési törekvéseit."Rengeteg bizonyítékunk van arra, hogy ezeket az incidenseket a 'Dalai banda' szervezte, tervezte, találta ki és kezdeményezte" - mondta kínai államfő, aki azonban részleteket nem közölt. Ven Csia-pao az 1989-es Nobel-békedíjas vallási vezetőt "képmutatónak" nevezte. "Nemcsak azt kell nézni, hogy mit mond, hanem azt is, hogy hogyan cselekszik" - vélekedett a pekingi elnök. Szerinte a Dalai láma a béke emberének mutatja magát, de a halálos áldozatokat követelő tüntetések ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Ven szerint a megmozdulások célja az, hogy az augusztusi pekingi olimpia előtt rossz színben tüntessék fel Kínát.

Hétfőn az amerikai külügyminiszter arra szólította fel Pekinget, hogy kezdjen tárgyalásokat a Dalai lámával. A kínai államfő azt mondta, hajlandó a párbeszédre, de csak akkor, ha a száműzetésben élő tibeti vezető feladja függetlenségi törekvéseit. "Már korábban is komoly formában nyilvánvalóvá tettük, ha a Dalai láma hajlandó feladni a tibeti függetlenségről szóló indítványát, ha elismeri, hogy Tibet Kína elidegeníthetetlen része, ahogyan Tajvan is Kína elidegeníthetetlen része, akkor ajtóink nyitva állnak és megkezdődhet a párbeszéd" - jelentette ki Ven Csia-pao keddi sajtótájékoztatóján.

A Dalai láma tagadja, hogy célja a tibeti függetlenség lenne. A vallási vezető azt mondja, ő csak nagyobb autonómiát szeretne a himalájai területnek.

A Tibet 57 éve tartó kínai elnyomása elleni tüntetések múlt pénteken váltak erőszakossá, amikor tibetiek kínai üzleteket és házakat gyújtottak fel a terület fővárosában. A pekingi kormány szerint a csőcselék 13 "ártatlan civilt" ölt meg. A kínai hatóságok tagadják, hogy a erőszakot alkalmaztak volna a lázadás elfojtására.

Tibet száműzetésben élő vezetése azonban - szemtanúkra hivatkozva - hétfőn azt közölte, hogy több, mint száz ember halhatott meg, amikor a hadsereg a Lhászában, illetve a szomszédos kínai tartományokban tüntetőket brutális eszközökkel fékezte meg.

Kína hermetikusan elzárta a himalájai területet, így a halottak számát pontosan nem lehet tudni. Ven Csia-pao megígérte, hogy nemsokára beengedik a külföldi újságírókat Tibetbe, de hogy mikor, arról az államfő nem szólt.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség