Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 13, szombat, Jenő napja van. Holnap Örs és Stella napja lesz.

EGÉSZSÉG - Az orvoshiány már veszélyeztet a sürgősségi ellátást Japánban

E-mail Nyomtatás
Japán hiába büszkélkedhet mindenkire kiterjedő társadalombiztosítási rendszerrel és élvonalbeli orvosi technikával, az orvoshiány miatt néha már a közlekedési balesetesek ellátása is veszélybe kerül. Japán szakértők szerint a baj oka az egészségügyben tapasztalható egyenlősdi. Az orvosfizetések azonosak, mindenki azonos társadalombiztosítási ellátásban részesül.Az orvoshiány miatt állandó a túlórázás, ez egyre több embert tántorít el az orvosi pályától, a lakosság egyre gyorsabban öregszik, az ország külföldi orvosokat nem fogad be (a szigorú bevándorlási előírások miatt), és a növekvő költségvetési hiány miatt nem emelkednek az orvosi fizetések.

"Úgy dolgozunk, mint az igáslovak" - panaszkodik az AFP francia hírügynökségnek Himeicsi város Hiogo agy- és szívsebészeti klinikájának igazgatóhelyettese, Kadzsija Teisi szívgyógyász. Gyakorlattá vált, hogy az orvosok 36 órás műszakokat húznak le egyhuzamban. Az igazgatóhelyettes szerint ez előbb-utóbb megmutatkozik a műtétek szinvonalában, szaporodni fognak a műhibák.

A probléma fő oka az, hogy az elmúlt 10 évben felére csökkent azoknak az alacsonyabb szintű kórházaknak a száma, amelyek az egyszerűbb sérültekkel foglalkoztak. Ráadásul az ilyen kórházak csaknem 60 százalékában munkaidőn kívül mindössze egyetlen ügyeletes orvos van. Emiatt az egyszerűbb ellátást igénylő baleseteseket is azokba a sürgősségi kórházakba viszik, amelyekhez eredetileg az életveszélyes esetek tartoznának. A helyzet már azzal fenyeget, hogy az egyszerűbb esetek miatt nem tudnak a sürgősségi kórházak az életveszélyes sérültekkel foglalkozni.

A Hiogo kórház tavaly és tavalyelőtt átlagosan 100-100 sérült felvételét utasította el. Az igazgatóhelyettes nem tudja, hogy mi lett velük. A klinika már csak üggyel-bajjal tud eleget tenni annak a minimumnak, hogy minden egyes sürgős esettel három orvos tudjon foglalkozni a nap bármely órájában.

Az orvoshiány már kezd tragédiákat okozni. Januárban egy sérült motorkerékpáros meghalt, mert egy órát kellett várnia, mire orvoshoz kerülhetett. Japán második legnagyobb városában, Oszakában tavaly 3.800 esetben fordult elő, hogy a mentőknek több kórházat kellett végigjárniuk, mire valahol felvették tőlük a beteget. Egy 89 éves asszony azért halt meg, mert a tűzoltóság két órán át hiába telefonált végig 30 kórházat, sehol sem fogadták a beteget.

Japánban a társadalombiztosítás mindenkire kiterjed. Vagy a munkáltató vagy az önkormányzat fizet mindenki után hozzájárulást. A kis jövedelemkülönbségekről híres Japánban az orvosi ellátás gyakorlatilag mindenki számára azonos szinvonalú. Az orvosok fizetését államilag határozzák meg, még a magánszférában is.

Négy éve reformmal próbálták könnyíteni az orvosi pályaválasztást. Bevezették, hogy az orvostanhallgatók szabadon választhassanak szakot és lakóhelyet. A sürgősségi kórházak szerint ez szétzilálta a rendszert, mert mindenki a szemészetet meg a várost választja, és nem sokan akarnak sebészek lenni, hiszen a fizetésben nincs különbség. Ráadásul a műhibaperek is mind inkább fenyegetik a sebészeket.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség