Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 13, szombat, Jenő napja van. Holnap Örs és Stella napja lesz.

IRAK: Öt éve kezdődött a történelem legdrágább fegyveres konfliktusa

E-mail Nyomtatás
Világszerte háborúellenes demonstrációkat szerveznek a Washington-vezette iraki invázió ötödik évfordulójára, amely csütörtökön lesz. George Bush amerikai elnök szerdán a Pentagonban mond beszédet a világ legdrágább fegyveres konfliktusának védelmében a washingtoni védelmi minisztériumban, a Pentagonban.Úgy tudni, az amerikai elnök el fogja ismerni, hogy a háború nagy árat követelt az Egyesült Államoktól mind életekben mind pénzben. Bush beszédében - amelynek kivonatát az AFP, francia hírügynökség közölte - ugyanakkor kiáll majd amellett, hogy az invázió szükségszerű volt, csakúgy, mint az Irakban állomásozó amerikai katonák létszámának növelése tavaly. "Szaddam Husszein eltávolítása a hatalomból helyes döntés volt - ezt a harcot Amerika meg tudja nyerni és meg kell nyernie" - mondja majd az elnök.

"Katonai győzelmet könnyű elérni, politikait azonban nehezebb. Washington véget vetett a Szaddám-rezsimnek, most azonban nem tudja újra összerakni az iraki képet" - mondta a Dubai-központú Öböl Kutató Központ egyik vezetője.

Korábban David Petraeus tábornok, az amerikai haderők főparancsnoka is elismerte, hogy nem történt jelentős előrelépés a nemzeti megbékélés felé a 26 millió lakosú Irakban.

Az első bombákat 2003. március 20-án dobták amerikai harci repülők Bagdadra. Szaddam Husszein uralmát három héten belül megdöntötték. Az azóta eltelt öt évben az Egyesült Államok csapatai ellen nap mint nap támadnak az iszlám katonai csoportok, miközben a szunniták és a siíták fegyveres csoportja változatlanul harcolnak egymással.

A háború eddig 400 milliárd dollárjába (65400 milliárd forintjába) került Washingtonnak - ez a történelem legdrágább fegyveres konfliktusa. Közben az Amerika-ellenes Irán befolyása nőtt a térségben, az olaj ára pedig az egekbe szökött. A harcokban több mint négyezer amerikai és szövetséges katona és több tízezer iraki civil vesztette életét.

A Vöröskereszt legutóbbi jelentése szerint még mindig több millió olyan iraki van, akinek alig van vagy egyáltalán nincs hozzáférése tiszta vízhez. A higiénia és az egészségügyi ellátás pedig a szervezet megfogalmazása szerint "a legkritikusabb a világon". Az egyik háborúellenes szervezet, az ANSWER szerint: "A háború hazugságon alapult. Egymillió iraki meghalt, ötmillió vált menekültté. Többtízezer amerikai katona és tengerész meghalt vagy megsebesült".

A békeaktivisták világszerte több száz demonstrációt szerveznek az évfordulón. Az Egyesült Államok nagyvárosaiban is a háború azonnali befejezését, az amerikai katonák hazahívását fogják követelni és megemlékeznek a majdnem négyezer amerikairól, aki Irakban vesztette életét.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség