Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. június 17, hétfő, Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.

Surányi György helyett Magyarország a közös európai jelöltet támogatja az EBRD posztjára

E-mail Nyomtatás
Mégsem Surányi Györgyöt jelöli a magyar kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökének - mondta a Független Hírügynökségnek a Pénzügyminisztérium szóvivője. Pichler Ferenc közölte azt is, hogy a jelölés visszavonása után Magyarország a közös európai jelöltet Thomas Mirow német pénzügyminiszter-helyettest támogatja a posztra. A szóvivő elmondta: Veres János pénzügyminiszter minderről levélben értesítette Tommaso Padoa Schioppa-t, az EBRD kormányzótanácsának elnökét. A tárca vezetője a levélben hangsúlyozta: Surányi György helyett Magyarország azért támogatja Thomas Mirow jelölését, hogy ebben a kérdésben is az európai egység érvényesüljön.

Veres János február 29-én jelentette be Surányi György jelölését a londoni székhelyű európai bank elnöki posztjára. A váltás azért vált esedékessé. mert a jelenlegi francia elnök mandátuma nyáron lejár.

Az EBRD-t 1991-ben alapították a rendszerváltó kelet-közép-európai országok gazdasági talpra állításának, illetve a piacgazdaság bevezetésének támogatására. Ennek keretében jelentős értékű beruházásokban vett részt. A térségi új uniós tagállamokból azonban várható az EBRD hátrább vonulása. Csehországban például már nem hajt végre újabb befektetéseket. A magyarországi tevékenység felülvizsgálata 2011-ben esedékes. Az EBRD-nek 2000-ig Németh Miklós volt az alelnöke, aki a rendszerváltást követően a miniszterelnöki poszt után töltötte be ezt a tisztséget.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség