Fodor Gábor és több más politikus is felfüggeszti tisztségét az SZDSZ Ügyvivői Testületében

E-mail Nyomtatás
Felfüggesztette tisztségét az SZDSZ Ügyvivői Testületében Fodor Gábor, amíg a párt Országos Tanácsa nem dönt az új tisztújító küldöttgyűlés összehívásáról - mondta el a politikus az RTL Klub Híradójának. Rajta kívül három másik liberális politikus is így döntött. Kóka János, a párt elnöke szerint Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó helyett a politikai felelősséget.Felfüggesztette tisztségét az SZDSZ Ügyvivői Testületében Fodor Gábor, amíg a párt Országos Tanácsa nem dönt az új tisztújító küldöttgyűlés összehívásáról. Egyben visszautasította a személyét ért hazug rágalmakat. Kóka János pártelnök ugyanis korábban azt mondta, bebizonyosodott, hogy Fodor Gábor érdekében buzdítottak négy illetéktelen küldöttet szavazásra. Ha ez nem történik meg, szerinte már az első fordulóban nyer.

Fodor Gábor mellett három másik liberális politikus: Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggesztette tisztségét. Közös közleményükben azt írják: az SZDSZ Ügyvivői Testületének, mint a párt politikai vezetésének feladata ebben a helyzetben nem az, hogy a kialakult válságot mélyítse, hanem közös erővel, a személyes érdekeket félretéve, a megmaradt és a potenciális szavazók elvárásával összhangban megoldja. Sajnos csütörtökön az ÜT elmulasztotta, hogy meghozza az egyetlen vállalható döntést - fogalmaz a közlemény.

John Emese a Független Hírügynökségnek azt mondta: azért döntött úgy, hogy felfüggeszti ÜT tagságát, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy az Ügyvivői Testület mint az SZDSZ legfőbb választott szerve nem hoz döntést egy ilyen súlyú kérdésben.

Béki Gabriella pedig úgy fogalmazott: van az a pont amikortól kezdve már nincs értelme úgy tenni, mintha működne a dolog - "mi egy évig megpróbáltunk együttműködni, nem sikerült" - tette hozzá.

Gulyás József, a párt Országos Tanácsának elnöke közben a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta: nem lenne meglepve, hogyha újabb tagok jelentenék be, hogy felfüggesztik tagságukat.

Kóka János a tagságok felfüggesztésére úgy reagált, hogy Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó helyett a politikai felelősséget. A pártelnök továbbra is azoktól várja a lemondást, akik részt vettek a csalásban.

Február elején a HírTV egyik műsorában hangzott el: 2007-ben többen állítólag az igazi küldöttek helyett szavaztak az SZDSZ tisztújításán Kóka Jánosra, aki megnyerte az elnökválasztást. A hír nyomán az SZDSZ vizsgálatot rendelt el, amit Jüttner Csaba, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke folytatott le. Ez megállapította, hogy a borsodi küldöttek közül többen azt állították, hogy történtek szabálytalanságok: T. Asztalos Ildikó a vendégek közül kért fel négy embert a szavazásra azért, hogy Fodor Gáborra voksoljanak. Azt azonban, hogy ők szavaztak-e végül és ha igen, akkor kire adták le voksukat a szavazás titkossága miatt nem lehet eldönteni, így azt sem, hogy a szabálytalanság befolyásolta-e az elnökválasztás kimenetelét.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség