Külföld

A Moldovai Köztársaság leckéje autonómiáról, szeparatizmusról és önrendelkezésről

E-mail Nyomtatás

Szerző: Hans Hedrich

Van két szuverén és független, egységes és oszthatatlan (nemzet)állam: Románia és Moldova. Hogy is van, hogy az egyikben lehet területi autonómia, a másikban nem?

Hipotézis: ha Besszarábia Románia részévé válik, Gagauzia többé nem lesz Besszarábia része…

Bővebben...
 

Románokat telepítene a Székelyföldre egy soviniszta szervezet

E-mail Nyomtatás

Talán nem ismeretlen immár az olvasók számára a Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció (CNMR), Alexandru Cumpănasuval az élen. Igen, ők azok, akik vissza akarták vonatni Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől a Románia Csillaga érdemrendet, és ők vizionáltak magyar-román gazdasági háborút is, miután Magyarország tavaly megvétózta Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

Bővebben...
 

Új Jobboldal: „Autonómiát a Marson kaptok”

E-mail Nyomtatás

A bukaresti magyar nagykövetség előtt tüntetgettek tizenöt-húszan.

Az erdélyi magyar pártok január elején elfogadott közös autonómianyilatkozata és az ehhez nyújtott állítólagos anyaországi támogatás ellen tüntetett az Új Jobboldal (ND) nevű román szervezet a bukaresti magyar nagykövetség épülete előtt.

Bővebben...
 

Már közel tízezren regisztráltak Sepsiszéken

E-mail Nyomtatás

Sepsiszéken már közel tízezren regisztráltak az április 8-án esedékes anyaországi parlamenti választásokra – jelentette be Kolcza István, az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszéki elnöke. A politikus hozzátette: a Néppárt önkéntesei és önkormányzati képviselői, valamint az EMNT Demokráciaközpontok munkatársai folyamatosan segítenek az erdélyi magyar állampolgároknak abban, hogy leadják kérelmüket a választói névjegyzékbe való regisztrációhoz.

Bővebben...
 

Tőkés László: Az EP nyilvánítsa a tordai vallásbékét kiemelt jelentőségű európai értéknek

E-mail Nyomtatás

Mivel a történelemben ritkán fordul elő, hogy egy esemény olyan egyetemes rangra emelkedjék, mint a vallásszabadságról szóló tordai vallásbéke, az Európai Parlament nyilvánítsa a törvényt kiemelt jelentőségű európai értéknek, továbbá január 13-át a vallásszabadság európai emléknapjának - jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben.

Bővebben...
 

Eszköze lenni az isteni kéznek – ismét felújított óvodákat adtak át Kárpátalján

E-mail Nyomtatás

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében ismét felújítottak három magyar tannyelvű óvodát Kárpátalján. A korszerűen felújított és felszerelt óvodákat ünnepélyes keretek között adták át január 23-án Aklihegyen, Forgolányban és Tiszakeresztúrban.

Bővebben...
 

ET-jelentés a kisebbségi nyelvek védelméről: mérföldkő az európai jogvédelemben

E-mail Nyomtatás

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén mutatták be a regionális és kisebbségi nyelvek védelmével és támogatásával foglalkozó jelentést, amely komoly hangsúlyt helyez az identitás megőrzése szempontjából kiemelkedő fontossággal bíró oktatás kérdésére. Bár jogi súlya nincs, a jelentést mérföldkőnek nevezték a magyar képviselők az európai kisebbségi jogvédelem területén.

Bővebben...
 

Mikor lehet emberi módon utazni és időben felérni Pozsonyba vonattal?

E-mail Nyomtatás

Pontos, mint a svájci óra. Nos, a mondás igaz a svájci vonatokra is, amelyek percnyi pontossággal indulnak mindig a megállókról. Kár, hogy ezt a csallóköziek, akik pár éve nagy örömmel fogadták, hogy a RegioJet közlekedési vállalat sűrűbb járatokkal fogja biztosítani a Komárom-Pozsony közti közlekedést, nem tapasztalják. A vonatok rendre késnek, ami egy munkába igyekvő embernek csakis kellemetlenséget okozhat, nem is beszélve a zsúfoltságról, amikor is olyan érzete támad az utazónak, mintha egy szardíniás dobozba lenne bezárva.

Bővebben...
 

Megszűnt a szútori református gyülekezet

E-mail Nyomtatás

Elfogytak a református hívek a rimaszombati járásbeli Szútor községből. Mint Bihari László Richárd helyettes lelkipásztor megjegyezte, a január 21-re meghirdetett rendhagyó istentiszteletre nem a harang hívó szavára, hanem a facebookon közzétett felhívásra sereglettek össze az elszármazott szútoriak, s a velük együtt érzők, hogy elbúcsúztassák a harangokat. A szútori harangok számára a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői kezdeményezésére Gombaszögön, a pálos monostor helyén épül új harangláb.

Bővebben...
 

Bosznia-Hercegovinában megszentségtelenítettek egy keresztet és egy oltárt

E-mail Nyomtatás

Vandálok megszentségtelenítettek egy keresztet és egy imaoltárt obszcén feliratokkal Stolac városának közelében a Krizevac-dombon. A település Bosznia-Hercegovina délkeleti részén található 5 km-re a szerb határtól. A hírt Rajko Markovic atya, Stolac plébánosa tette közzé, aki egyben értesítette a rendőrséget és a helyi hatóságokat.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség