Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 2, csütörtök, Zsigmond napja van. Holnap Tímea és Irma napja lesz.

Külföld

Batthyáneum-ügy: hibás az eredeti fordítás

E-mail Nyomtatás

Mind a felperes római katolikus egyház, mind a Batthyáneumot kezelő Román Nemzeti Könyvtár benyújtotta az általa készíttetett hivatalos román fordítást a nagy értékű ingatlan és könyvgyűjtemény restitúciójáért zajló perben – számol be Pap Melinda a kronika.ro-n. Buzogány Dezső egyetemi professzort, az egyház által felkért szakértőt a fordítás során felmerült problémákról, Batthyány Ignác püspök latin nyelvű végrendeletének értelmezhetőségéről kérdeztük.

Bővebben...
 

Johannis keresztbetett a kormány közkegyelemtervének

E-mail Nyomtatás

Klaus Johannis államfő is megjelent a bukaresti szociálliberális kormány rendes ülésén, elmondása szerint azért, hogy a kabinet ne tűzzön közvita nélkül napirendre közkegyelemről rendelkező vagy a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet.

Bővebben...
 

Zenta: Megújul a Thurzó-iskola több mint százéves épülete

E-mail Nyomtatás

Akár már néhány hónapon belül megkezdődhet a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozata több mint százéves épületének felújítása, amely az egyetlen olyan általános iskola Zentán, ahol kizárólag magyar nyelven folyik az oktatás. Mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőinek az előző év utolsó napjaiban sikerült elérniük azt, hogy az oktatási intézmény felújítására 15 millió dinárt különítsenek el a köztársasági költségvetési tartalékból.

Bővebben...
 

A szlovák közlekedési minisztérium nem adja ki a szerződéseket – de áll a per elébe

E-mail Nyomtatás

Felelős miniszter: mondja már meg valaki, mit lehet és mit nem

A föld a legdrágább kincs, ezt aligha kell egy magyar ember számára különösebben bizonygatni. Nincs hát abban semmi szokatlan, hogy aki teheti, vásárol magának. És ha később kiderül, hogy teljesen véletlenül épp arra halad majd egy állami autópálya, akkor még nagyobb az öröm. Csak az irigyek és kicsinyeskedők nem tudnak örülni a mások szerencséjének…

Bővebben...
 

Gajdoš: Láttam, hogy kinek mennyi pénzt küldött a Penta, de nem tudom bizonyítani, hogy ez kenőpénz

E-mail Nyomtatás

A Denník N napilap hasábjain egy nagyinterjú jelent meg a Gorilla-ügy volt vizsgálótisztjével, Marek Gajdošsal, aki nemrégiben kilépett a rendőrség kötelékéből, még mielőtt az ügy lezárult volna. Azt állítja, 2012-ben azért nem utasította vissza, hogy a Szlovákia történetében legnagyobb korrupciós ügyet, a Gorillát vizsgáló csapat vezetője legyen, mert az szerinte gyávaság lett volna. Azt mondja, a rendőrségtől a felettesei miatt távozott, akik nem álltak ki mellette. A beszélgetés során szó volt többek közt arról, miért nem ítéltek el senkit sem mind a mai napig az ügyben, bár több politikus is gyanúsan meggazdagodott. Hogyan bonyolítja Dušan Kováčik speciális ügyész a Gorilla kivizsgálását és miként áll az ügyhöz a főügyész.

Bővebben...
 

Egy ellenzéki javaslat szerint már az idén megszűnnének a megyék

E-mail Nyomtatás

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Andrej Danko a megyei önkormányzati rendszer átgondolását szorgalmazza, de csak a következő megyei választási ciklusban. Két ellenzéki képviselő viszont már 2017-ben felszámolná a megyei önkormányzatokat. Katarína Macháčková és Miroslav Beblavý törvényjavaslatot nyújtott be összesen huszonnyolc jogszabály módosítására, melynek következtében még az idei évben megszűnnének a megyei önkormányzatok.

Bővebben...
 

A Lévai Szent László Kör 2017-es közgyűlése

E-mail Nyomtatás

Január 10-én került sor a Lévai Szent László Kör rendes évi közgyűlésére a Reviczky Ház falai között. A közgyűlést Müller Péter, a kör elnöke vezette. A közös ima és a rövid köszöntők után Müller Péter értékelte a tavalyi évet. Összegeztek minden programot, melyen részt vettek, illetve melynek szervezői voltak, többek között a húsvéti és karácsonyi adománygyűjtést, a zarándoklatot Pozbára, Nyitrára, Budapestre, a lévai kereszthegyre, Kálnára, a krakkói ifjúsági világtalálkozóra, valamint Ipolybalogra. Megemlítették saját rendezvényeiket, mint például az adventváró gyermekdélutánt, a Szent Miklós-rendezvényt, előadásokat, a Reviczky Társulással közösen szervezett szüreti batyubált.

Bővebben...
 

A közösségteremtő erő

E-mail Nyomtatás

Újabb nagy sikerű újévi hangverseny Kassán

Kassán, a Művészetek Házában január 7-én ismét megrendezték a hagyományos újévi hangversenyt, amelynek házigazdája ezúttal is a kassai Csermely Kórus volt. A Csermely Kórus és vendégei XIX. újévi hangversenyének első részében a kórusoké volt a főszerep. Először az idén 44 éves Csermely Kórus lépett fel Havasi József alapító karnagy vezényletével, akinek munkáját Velkey Mária másodkarnagy segíti. A kórus a galántai Kodály Napok többszörös győztese, több hazai és külföldi vendégszereplés van már mögötte. Gazdag világi és egyházi repertoárral rendelkezik, és a műveket igyekszik eredeti nyelven megszólaltatni. Ezúttal az újévi hangverseny első számaként Farkas Ferenc Göcseji madrigálját adta elő.

Bővebben...
 

“Sem Moszkva, sem Washington nem akarja kiterjeszteni a konfliktust”

E-mail Nyomtatás

Bár Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok “ráncigálja a másik bajszát”, nagyon ügyelnek arra, hogy ne eszkalálódjon tovább a kettejük közötti konfliktus – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati egyetem docense az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Bővebben...
 

Zsigmond Barna Pál főkonzul: nagyszerű feladat volt, nagyszerű pillanatban

E-mail Nyomtatás

Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja hatéves mandátumának lejártával búcsúzik munkatársaitól, ügyfeleitől, székelyföldi barátaitól. Ebből az alkalomból összegezte a konzulátus élén eltöltött időszakban szerzett élményeit a Sarány István által készített, a Hargita Népében megjelent interjúban.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség