Külföld

Idén sem lesz önálló magyar iskola Besztercén

E-mail Nyomtatás

Jövő tanévtől sem tanulhatnak különálló tanintézetben a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium (képen) magyar tagozatának diákjai, ugyanis az önálló magyar tanintézet régóta dédelgetett terve nem kerül be 2017/2018-as beiskolázási stratégiába. Ehhez elsősorban a helyi tanács határozatára lett volna szükség, de választási év lévén, az elmúlt esztendőben nem is került napirendre a kérdés, mondta el a Krónikának Décsei Attila. A Beszterce-Naszód megyei RMDSZ-szervezet elnöke szerint a szövetség és a helyi magyar közösség ennek ellenére nem mond le az önálló magyar iskola tervéről, ehhez csupán a megfelelő alkalmat, illetve egy, a magyar tagozat befogadására alkalmas épületet keresi.

Bővebben...
 

B-terv a marosvásárhelyi katolikus iskola megmentésére

E-mail Nyomtatás

Bár sokan attól tartanak, hogy adminisztratív problémák miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) célkeresztjébe került marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium nem tudja időben benyújtani a 2017/2018-as tanévre szóló beiskolázási tervét, Székely Szilárd, az iskola pedagógusa még mindig optimista – számol be Szucher Ervin a kronika.ro-n.

Bővebben...
 

Köztársasági forrásból újulhat meg a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola

E-mail Nyomtatás

Megújulhat a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola épülete, amely műemlékvédelmi és oktatási szempontból is fontos. Az év utolsó napjaiban sikerült elérni azt, hogy az oktatási intézmény felújítására 15 millió dinárt különítsenek el a köztársasági költségvetési tartalékból – jelentette ki Pásztor Bálint parlamenti képviselő (képen) a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában.

Bővebben...
 

A megújulás lendülete – megnyitják a reformáció emlékévét

E-mail Nyomtatás

A reformáció emlékévének megnyitó ünnepsége január 6-án, éppen vízkereszt ünnepén lesz Budapesten, a Művészetek Palotájában. „Ez egy összművészeti alkotás lesz, ahol a reformáció örökségéből bőven meríthetünk, akár zenei, tánc-, vers-, film-, illetve színházi elemek terén. Szeretnénk megmutatni, hogy az új gondolkodásmód mi mindent ajándékozott nekünk. Egy gazdag kincsestár birtokában vagyunk” – nyilatkozta Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa az M1 Ma délelőtt című műsorában. Kifejtette, hogy a mindennapjainkban is ott él a reformáció örökségének sokféle vívmánya, s ehhez szeretnének hozzátenni a jelenből is, így építve a jövőt.

Bővebben...
 

Feltámadás a Felvidéken?

E-mail Nyomtatás

Történt nem is oly rég, hogy a Magyar hiszekegy szerzőjének szülőfalujában egy helyi kezdeményező javaslatára megkoszorúzták a költőnő szüleinek sírját és egy kis megemlékező műsort is rendeztek. Meghívták a leszármazottakat Magyarországról, akik koszorút is hoztak magukkal, rajta magyar és szlovák trikolór szalagokkal.

Bővebben...
 

Danko néhány pártot megszüntetne

E-mail Nyomtatás

Új javaslattal áll elő az új évben Andrej Danko (SNS), amelynek értelmében az a párt, amely nincs bejegyezve legalább egy évvel a választások előtt, nem indulhatna a parlamenti választáson. Ezen felül a minimális párttagságot is megszabná a házelnök. A burka betiltása után ez a nemzetiek második jelzett törvényjavaslata, amelyet a törvényhozó testület elé kívánnak terjeszteni 2017-ben. Ez utóbbi a politikai pártokról szóló törvény módosító indítványaként kerülne a parlament elé.

Bővebben...
 

A prágai magyar közösség tagjai magyar szentmisével köszöntötték az új évet

E-mail Nyomtatás

2016 júliusa óta, azaz majd fél éve tartanak újra magyar nyelvű szentmiséket Prágában a Szent Gál-templomban. A rendszeres vasárnapi szentmiséknek állandó helyszínt a Szent Vencel-térhez közeli Szent Henrik-templom nyújt. Az egyre növekvő látogatottság és a megtisztelő figyelem, amellyel a legfelsőbb cseh egyházi vezetés közösségünk hitéletét követi, örömmel tölt el bennünket.

Bővebben...
 

A magyar evangélikusokról elfeledkezett az egyházi vezetés

E-mail Nyomtatás

Luther Márton meg szerette volna reformálni a katolikus egyházat. Úgy gondolta, a reformokat az egységes katolikus egyházon belül kell megvalósítani. Retorikai képességei, írói adottságai, karizmatikus személyisége nagy visszhangot váltott ki, és megtörte a katolicizmus középkori egyeduralmát.

Bővebben...
 

Iohannis kiborult a Victor Ciorbea lépése hallatán

E-mail Nyomtatás

Felháborodott Klaus Johannis államelnök a Nép Ügyvédjének lépése miatt, aki alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény ellen – nyilatkozta Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.

Bővebben...
 

Bér- és nyugdíjemelésekkel kezd az új román kormány

E-mail Nyomtatás

Már csak Klaus Johannis államfőnek kell rábólintania a nyugdíjasoknak járó kedvezményekre, miután döntéshozó testületként csütörtökön a képviselőház megszavazta az adótörvénykönyvet módosító jogszabályjavaslatot.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség