Külföld

Visszavonják Băsescu moldovai állampolgárságát

E-mail Nyomtatás

Igor Dodon, Moldova megválasztott elnöke egy december 14-ei esti moldovai televíziós műsorban kijelentette: beiktatása után azonnal kezdeményezi Traian Băsescu volt román elnök és felesége moldovai állampolgárságának visszavonását – közölte az Agerpres hírügynökség .

Bővebben...
 

Kilencmilliárd forinttal növelte a magyar kormány a vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program keretösszegét

E-mail Nyomtatás

A magyar kormány további kilencmilliárd forinttal megnövelte a vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program keretösszegét – jelentette be Magyar Levente, Magyarország gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára Szajánban és Törökbecsén.

Bővebben...
 

A szerbiai parlament megválasztotta az új alkotmánybírákat

E-mail Nyomtatás

A szerbiai parlament Snežana Markovićot, Milana Škulićot, Miroslav Nikolićot és Jovan Ćirićet választotta meg alkotmánybírónak. A képviselőház Tomislav Nikolić államfő javaslatára választotta meg az új alkotmánybírókat. A parlament elfogadta az Alkotmánybíróság 10 jelöltből álló listáját is, amit továbbítanak majd az államelnöknek, akinek erről a listáról öt további bírót kell kiválasztania.

Bővebben...
 

Keresztényüldözés Nigériában – egy püspök tanúságtétele

E-mail Nyomtatás

„2006 és 2014 között több mint 12 ezer keresztényt öltek meg, közel kétezer templomot romboltak le és a kitelepítettek száma elérte a 1,4 milliót Nigériában.” Joseph Bagobiri, Kafanchan püspöke tájékoztatta a Szükséget Szenvedő Egyház képviselőit római központjukban egy találkozó során. „Az utolsó negyedévben az észak nigériai Kaduna állam déli részének több mint felén azt tapasztalták, hogy intenzívebbé váltak a Fulbe Pásztorok Terroristacsoport (FHT) támadásai.

Bővebben...
 

Horváth István, az elfeledett Hont megyei régész

E-mail Nyomtatás

Dr. Horváth István Emléktúra megnevezéssel tartottak december 9-én előadással egybekötött túrát Ipolyságon. Horváth István tanárnak, gimnáziumi igazgatónak, régésznek az emlékét hűen őrzik a városban. November végén állítottak emléktáblát az ipolysági Szondy György Gimnázium épületében.

Bővebben...
 

Folytatódhat a 2003. évi szlovák kárpótlási törvény uniós jogi vizsgálata

E-mail Nyomtatás

A tagállami jogszabályok uniós joggal való összeegyeztetése mindig időszerű feladat marad. Érvényes ez a szlovákiai törvényekre is. A szlovák kárpótlási törvény uniós jogot sértő voltát illetően hosszú az Európai Bizottsággal lefolytatott levelezések sora, de megnyugtató válasz egyelőre még nem született azok számára, akik az érintett időszakban földterületeiket a csehszlovák államosítás során veszítették el.

Bővebben...
 

Simon Zsolttal a lejtmenetben lévő agráriumról…

E-mail Nyomtatás

...és a felvidéki magyar érdekképviselet helyzetéről

Simon Zsolt korábbi környezetvédelmi és területfejlesztési, illetve mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel, a Most-Híd frakcióból távozó volt alelnökével, parlamenti képviselővel a szlovákiai agrárium és a felvidéki magyar érdekképviselet helyzetéről beszélgettünk.

Napjainkban az agrárium lejtmenetben van. Hogyan látja, milyen okok, történések befolyásolták az elmúlt 25 évben az ágazatot, miként jutottunk idáig?

A rendszerváltozás előtt a mezőgazdaság teljesen nagybirtokokba szerveződött, amelyek vezetőit a kommunista rezsim helyi képviselőinek tartották. A Čarnogursky-kormány idején indult el a mezőgazdasági vagyon visszaadása. Ezzel nem csak jóvátételt szerettek volna adni az elkobzott vagyonokért, de az is cél volt, hogy a mezőgazdaságba visszatérjenek a tulajdonosok, és jöjjenek létre kisebb birtokok is. Sajnos, a vagyon visszaadása Mečiar kormányzása alatt megfeneklett, és a reális vagyonrészeket vagyonjegyekre, kuponokra cserélték. Ezzel egy időben a szövetkezeteket is fojtogatták, mégpedig azzal, hogy a szövetkezeteknek az élelmiszeripari cégekben lévő tulajdonrésze az át nem gondolt privatizáció során elveszett, illetve a szövetkezeteket kizárták a privatizáció folyamatából. Ezzel nemcsak vagyonvesztéssel sújtották a szövetkezeteket, hanem tulajdonképpen teljesen szétszakították a mezőgazdaság kapcsolódását az élelmiszeriparhoz. Érdekes, hogy a csehek – akikkel együtt indítottuk a mezőgazdaság átalakítását, és akik nem változtatták át a vagyonrészeket vagyonjegyekké, valamint az élelmiszeripar privatizációját is másképp bonyolították – ma teljesen más helyzetben vannak.

Bővebben...
 

A Világ Győzedelmes Királynőjének szoboravatója Nagytúron

E-mail Nyomtatás

Ünnepi szentmise keretei között avatták fel Nagytúron december 4-én a Világ Győzedelmes Királynőjének a szobrát. „A szoborállítás kezdeményezője és megrendelője egy, a neve elhallgatását kérő felvidéki doktornő” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Nagy János nagytúri esperesplébános. Hozzátette, a szobor kezdeményezője szerint is nagyon kedvező helyen lesz az alkotás Nagytúron, mivel a Mária Út is keresztül halad a községen.

Bővebben...
 

Ukrajna gazdasági, politikai és katonai támogatására szólították fel Trumpot

E-mail Nyomtatás

Republikánus és demokrata párti szenátorok Oroszországgal szembeni kemény fellépésre sürgetik Donald Trump megválasztott elnököt az ukrán válság miatt. Tizenkét republikánus és tizenöt demokrata párti szenátor fogott össze és nyílt levélben sürgette a megválasztott elnököt csütörtökön, hogy Ukrajna ügyében keményen lépjen fel Oroszországgal szemben. A kezdeményezés Rob Portman ohiói republikánus és Dick Durbin illinois-i demokrata párti szenátor nevéhez fűződik.

Bővebben...
 

Nagy értékű egészségügyi műszereket adtak át Kárpátalja kórházai számára Beregszászban

E-mail Nyomtatás

Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa december 9-én Magyarország Beregszászi Konzulátusán több millió forint értékű egészségügyi készülékeket adott át az ilosvai, rahói, szolyvai és volóci járási kórházak számára.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség