Külföld

A Székely Hadosztályra emlékeztek Kézdivásárhelyen

E-mail Nyomtatás

December 1-jén Kézdivásárhelyen az egykori hadapródiskola előtti Kratochvil Károly-szobornál (1869–1946) Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke és Vass Imre, a Kézdivásárhelyi Székely Tanács vezetője koszorúzott, ők emlékeztettek a Székely Hadosztály megalakulására, és hajtottak fejet legendás hírű parancsnoka mellszobra előtt.

Bővebben...
 

Szerbia: 2017-ben is érvényben marad a foglalkoztatási tilalom

E-mail Nyomtatás

A szerbiai közszférában dolgozók egy része béremelésre számíthat januárban, az állami szolgálatoknál érvényben lévő foglalkoztatási tilalmat pedig 2017 végéig meghosszabbítják, ezt irányozza elő a költségvetési rendszerről szóló törvény módosítása, amelyet a kormány továbbított a parlamentnek, hogy sürgősségi eljárás során fogadja el.

Bővebben...
 

Április 9-én tartják a szerbiai elnökválasztást

E-mail Nyomtatás

A Blic napilap értesülései szerint a jövőre esedékes szerbiai elnökválasztást április 9-én tartják meg, s bizonyos forgatókönyvek szerint előre hozott parlamenti választásokat is tarthatnak azon a napon. A közelgő elnökválasztáson a hatalmi többségnek akár három jelöltje is lehet. Majdnem biztos a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vezetőjének, Ivica Dačić külügyminiszternek a jelöltsége, ahogy a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnökéé, Rasim Ljajićé is.

Bővebben...
 

Újvidék: Megnyitotta kapuit az első Winter Fest

E-mail Nyomtatás

Ünnepi kivilágítás és forralt bor illata lengte be december 1-jén este az újvidéki Szabadság teret, ahol 6 órakor kezdetét vette az első Winter Fest, azaz a karácsonyi vásár, amely idén egész február 3-áig várja a látogatókat. A térre érkezőket az Éneklő fa tömegből kiemelkedő látványa fogadta, ahol már nagyban tartottak az előkészületei az esti gyerekkórus fellépésnek, majd a polgármester köszöntőbeszéde után felcsendültek a karácsonyi dallamok. Őket az Abba Real Tribute Band követte.

Bővebben...
 

Elkészült Kárpátalja jövő évi költségvetési tervezete

E-mail Nyomtatás

A Kárpátalja Megyei Tanács képviselői előkészítették a 2017-es évi költségvetési tervezetről szóló határozatot, melyet az erre vonatkozó hatályos ukrán törvények értelmében december 25-ig kell jóváhagyni – közölte a zakarpattya.net.ua hírportál november 30-án. A tervezet Ukrajna Költségvetési és Adótörvénykönyve módosításainak és a helyi költségvetésekre vonatkozó egyéb jogszabályoknak figyelembe vételével készült.

Bővebben...
 

Ismerjük fel a kegyelemmel szembeni ellenállást

E-mail Nyomtatás

„Mindannyiunk szívében jelen van az ellenállás a kegyelem iránt. Ezt meg kell találni és kérni az Úr segítségét, elismerve, hogy bűnösök vagyunk.” Így buzdított Ferenc pápa december 1-jén, csütörtök reggeli homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában Ádvent első hetében. A Szentatya rámutatott az üres, az igazolást kereső és vádló szavakban rejlő ellenállásra. Figyelmeztetett a „spirituális álnyitottságra”, vagyis arra, hogy nyitottnak mondjuk magunkat a látszat jellegű változásra annak érdekében, hogy haszonelvűen megőrizzük privilégiumainkat.

Bővebben...
 

Az elszabott agrárcsatlakozás

E-mail Nyomtatás

Beszélgetés Pósa Lajossal a szlovák gazdasági környezetről

Pénzügyekkel foglalkozom. A pénzügy pedig olyan, mint a vérkeringés. A vérnyomás emelkedhet, vagy csökkenhet, nem biztos, hogy valami baj van, de jelenthet valamit.

Pósa Lajos, közgazdász- az 1989-es rendszerváltás előtt a földművelésügyi tárcánál dolgozott. A fordulat után létrehozta a Szlovák Agrárbankot, a későbbi Poľnobanka-t. 1997 után nekilátott a Belar Group agrárcég kiépítéséhez, amit később a cseh Agrofertnek (Andrej Babiš) adott el. Jelenleg értékpapírokkal foglalkozik.

Kezdjük a magyar gondolkodásmód szerint a nagytól a kicsiig. Mit is látni a globális gazdaság vérnyomásán? Mondják, hogy a 2008-as válság óta a globális kereskedelem nem növekedett, sőt, mintha csökkent volna.

Külön kell választani a globalizáció fogalmát a globalizáció mértékétől. Voltak olyan liberális elképzelések, hogy a globalizáció majd mindent áthat, óriási fejlődést és óriási gazdasági hasznot fog hozni. Ma az emberek már látják az árnyoldalait is, és igyekeznek – néha nem a megfelelő eszközökkel – ellenállni a globalizáció hatásainak. Ennek tipikus jele volt a legutóbbi amerikai elnökválasztás is, ahol Trump azt ígérte, hogy visszahozza a gyárakat a rozsdaövezetekbe, vagy újraindítja a szénbányászatot. A gyárak a globalizáció keretén belül elvitték a termelést oda, ahol jóval olcsóbb volt a munkaerő, a szénbányászat visszaszorult, mert a földgáz olcsóbb. Az emberek pedig azt látják, hogy nincs munka. A globalizációnak nincs alternatívája, de a mértéke, hogy mekkora is legyen, ez a jövő nagy kérdése. Ebbe a képbe lépett be erősen Trump a szabadkereskedelmi egyezmények ellenzésével. Lefékeződnek ezek a folyamatok a csendes-óceáni és az európai térségben. Valószínűleg nem a globalizációs folyamatok állnak le, de mindent másképp kell csinálni, méghozzá úgy, hogy ne menjen az egyik vagy másik ország kárára.

Bővebben...
 

Lajčák lenne a Smer államfőjelöltje?

E-mail Nyomtatás

Miroslav Lajčák külügyminiszter lehet a Smer-SD államfőjelöltje. Legalábbis erre célozgatott a parlament külügyi bizottságában elhangzott felszólalásában Marián Kéry (Smer-SD) parlamenti képviselő. Kéry a szlovák uniós elnökség finanszírozása körül kialakult ügy ma folytatódó tárgyalásán elhangzott felszólalásában reagált ekképpen, mondván személy szerint ezt az ügyet -hasonlóképpen, mint a többit – célzatosan kirobbantottnak tartja, amelynek célja, hogy lejárassák Miroslav Lajčákot.

Bővebben...
 

Könyvbemutató és tárlatnyitó a párkányi Barta Gyula Galériában

E-mail Nyomtatás

A Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesület és a Csemadok Párkányi Alapszervezete szervezésében került sor november 24-én Lábik János A Párkányi Képzőművészkör című könyvének bemutatójára. Az ünnepséget Bajtai György galériavezető nyitotta meg.  Köszöntőt mondott Szabó Eugen, Párkány polgármestere.

Bővebben...
 

Szent Erzsébet ünnepe a Kék templomban

E-mail Nyomtatás

Szent András havának 19. napján ünnepli a magyar egyház Árpád-házi Szent Erzsébetet, aki csupán 24 évig élt, de ez alatt a rövid idő alatt példájával, tetteivel, cselekedeteivel annyi sokat és oly nemeset tett, hogy ennyit másnak nyolcvan évig is nehéz volna tennie. Így mutatta be nagy nemzeti szentünket Bodó Zoltán, a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd-templom plébánosa, a csallóközi Somorja szülötte, aki főcelebránsa és egyúttal ünnepi szónoka is volt a szombaton megrendezett Szent Erzsébet-ünnepélynek.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség