Külföld

Tőkés: A román-magyar viszonyt párbeszéd útján kell rendezni, nem paktumok által

E-mail Nyomtatás

Tőkés László szerint a román-magyar viszonyt a reprezentatív román és magyar tényezők párbeszéde útján kell rendezni, nem pedig titkos paktumok által. Az európai parlamenti képviselő az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Reconstructio Egyesület által szervezett Nemzeti jelképek versus nemzetbiztonság című kolozsvári román-magyar konferencián mondott köszöntő beszédet.

Bővebben...
 

A jövő városainak intelligens megoldásokat nyújtó magyar cégek mutatkoztak be Barcelonában

E-mail Nyomtatás

A jövő városainak intelligens megoldásokat nyújtó hét magyar cég mutatkozott be termékeivel az elmúlt napokban Barcelonában, a Smart City Expo World Congress, és a European Utility Week elnevezésű nemzetközi rendezvényeken - tájékoztatta a barcelonai főkonzulátus az MTI-t.

Bővebben...
 

Útmutatót jelentettek meg a külföldön élő román választópolgárok számára

E-mail Nyomtatás

Az internetről is letölthető választási útmutatót jelentetett meg a bukaresti külügyminisztérium pénteken a több mint félmillió külföldi bejelentett lakcímmel rendelkező román állampolgár számára. Az idei parlamenti voksolásokon először adhatják le levélben szavazatukat azok a külföldön élő román állampolgárok, akik a szeptemberi határidő előtt regisztráltak. Az állandó választási hatóság (AEP) a külföldi választókörzetek számának növelésével is javított a választójog gyakorlásának eddigi feltételein.

Bővebben...
 

Puss Sándor: Hiszem, hogy a Kárpátaljába fektetett energia sokszorosan megtérül

E-mail Nyomtatás

Több mint egy évtizeddel ezelőtt fogalmazódott meg egy gyermekotthon létrehozásának gondolata a kárpátaljai Ráton. A gondolatot tettek követték és november 5-én már fennállása tizedik évfordulóját ünnepelte a Szent Mihály Gyermekotthon. A gyermekotthonról, a kezdetekről és a tervekről beszélgettünk Puss Sándor felvidéki jezsuita szerzetessel, aki már a gondolat megszületésekor is jelen volt.

Bővebben...
 

Állampolgári kezdeményezésként kerül a törvényhozási tanács elé az autonómiastatútum

E-mail Nyomtatás

Állampolgári kezdeményezésként a bukaresti törvényhozási tanács elé terjesztette a Székelyföld autonómiatervezetét egy a Gyergyószéki Székely Tanács (GYSZT) által megalakított kezdeményező bizottság – erősítette meg az MTI érdeklődésére Árus Zsolt, a GYSZT elnöke pénteken.

Bővebben...
 

Iskolabezárással fenyegetőznek az unitáriusok Bölönben

E-mail Nyomtatás

Ultimátumot adott az unitárius egyház a Kovászna megyei Bölön önkormányzatának, hogy ha tíz nap alatt nem rendezik az egyház tulajdonában levő iskolaépületek jogviszonyát, bezárják azokat – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n.

Bővebben...
 

Doktori dolgozatának 5 százalékát másolta a korrupcióellenes főügyész

E-mail Nyomtatás

A Temesvári Tudományegyetem etikai bizottsága szerint Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész doktori dolgozata mintegy 5 százalékban tartalmaz más tudományos munkákkal azonos szöveget, de a testület nem adott választ arra, hogy ez plágiumnak minősíthető-e.

Bővebben...
 

Idén a karácsonyfa Trentóból érkezik a Szent Péter térre

E-mail Nyomtatás

December 9-én délután fél 5-kor szentelik fel a betlehemi jászlat és gyújtják meg a karácsonyfa fényeit a Szent Péter téren. Január 8-ig, Urunk megkeresztelkedése ünnepéig tekinthetők majd meg kivilágítva a Vatikánban. A karácsonyfa egy 25 méteres lucfenyő, amelynek törzse 75 cm átmérőjű, Trento autonóm tartományból, Scurelle településről érkezik. November 13-án vágták ki a fát, amelynek alkalmából a helység általános iskolásai 40 lucfenyőt és 40 vörösfenyőt ültettek el nem messze attól a helytől, ahol a múlt évben egy parazitától megtámadott fákat ki kellett vágni.

Bővebben...
 

Sajó Sándor a magyarság és Európa lelkiismerete akart lenni

E-mail Nyomtatás

A magyar nyelv ápolása és Sajó Sándor emléke előtt tisztelgett a Sajó Sándor magyarságverseket mondó fiatalok seregszemléje az Ipolysági Városi Könyvtárban. A november 11-én a Palóc Társaság által szervezett versenyen közel harminc szavaló vett részt a Kárpát-medencéből.

Bővebben...
 

A sikerközpontú iskola létfontosságú a magyarság szempontjából

E-mail Nyomtatás

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája rendhagyó módon kétnapos lesz az idei évben. November 11-én két panellal vette kezdetét a tanácskozás. Az egyik fórumon az oktatás helyzetét boncolgatják Az oktatási panelt Tóth Tibor, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyvezetője (képen)  nyitotta meg. Az első előadó Setényi János oktatáskutató volt. A szakember azt a kérdéskört elemezte, milyen a jó iskola. Szerinte a kérdésre nehéz válaszolni, már csak azért is, mert hiányzik az oktatási stratégia. Az óvoda fő célja az iskolaérettség elérése, erre megvannak a mérőeszközök is.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség