Külföld

Fölényesen vezető Smer, erősödő szélsőjobb, parlamenten kívüli magyar párt – íme a legfrissebb felmérés

E-mail Nyomtatás

Továbbra is a Smer-SD a legnépszerűbb párt Szlovákiában. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján a választók közel 27 százaléka adná voksát ismét Robert Fico pártjára. Az MKP – 3,9 százalékos támogatottsággal – a bejutási küszöb alatt áll.

Bővebben...
 

Novemberben is tartottak Nagyszombatban magyar misét

E-mail Nyomtatás

Ez alkalommal is a jól ismert hagyomány szerint november hónap második keddjén, ez esetben 8-án este fél hét után néhány perccel magyar énektől és imától volt hangos a Fő utcai Szent Ilona-templom Nagyszombatban. A templom „a magyarok temploma” néven is ismert, hiszen a múlt században az 50-es évekig itt szolgáltattak legtovább magyar nyelvű miséket.

Bővebben...
 

Elhunyt Gulácsy Lajos

E-mail Nyomtatás

Életének 92. évében elhunyt Gulácsy Lajos, nyugalmazott kárpátaljai református püspök. Sokak szeretett Lajos bácsija november 6-án tért meg Teremtőjéhez.

Gulácsy Lajos 1925. január 8-án született Tivadarfalván (ma közigazgatásilag Tiszapéterfalvához tartozó település) nyolctagú vasutas család hetedik gyermekeként. Középiskolai tanulmányai végeztével a budapesti Mátyásföldi Repülőgyárban dolgozott műszaki tisztviselőként. A második világháború után – saját bevallása szerint – úgy látta, vége mindennek. Hamarosan szembesült a kárpátaljai magyar és német nemzetiségűek deportálásának tényével, így Debrecenbe szökött, hogy elkerülje azt.

Bővebben...
 

Klympush-Tsintsadze: Nem fenyegeti semmi a kisebbségi nyelvhasználatot

E-mail Nyomtatás

November 8-án az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) ülésén részt vett Ivanna Klympush-Tsintsadze, Ukrajna euro-atlanti és európai integrációs ügyekért felelős miniszterelnök helyettese, aki tájékoztatta az ülésen résztvevő képviselőket az utóbbi hónapokban történt gazdaság és korrupció-elleni küzdelem terén elért előrelépésekről, az energetika és a minszki megállapodás végrehajtása kapcsán történt fejleményekről, illetve, mint minden Európai Uniós intézménybe látogató ukrán politikus, szorgalmazta a mielőbbi vízummentesség megadását Ukrajnának.

Bővebben...
 

Johannis: nem várható a közeljövőben Románia és Besszarábia egyesülése

E-mail Nyomtatás

Lehetségesnek nevezte Klaus Johannis államfő országa egyesülését Besszarábiával, de nem a közeljövőben – írta csütörtökön a Mediafax hírügynökség. Az elnök politológushallgatók körében, az egyetemi könyvtárban rendezett szerda esti fórumon fejtette ki álláspontját Románia és a szomszédos Moldovai Köztársaság (a korábbi Besszarábia) kapcsolatáról, miután két hete incidensekkel tarkított tüntetést rendeztek Bukarestben a „két román állam” egyesülésének hívei.

Bővebben...
 

Fekete zászlót tettek a székely zászló helyére csíkszeredai Városházán

E-mail Nyomtatás

Fekete zászló váltotta csütörtökön a magyar, a székely és a város lobogóját a csíkszeredai városháza üléstermében – számol be Kovács Attila a szekelyhon.ro-n. A három zászló eltávolítását a Dan Tanasă nevével fémjelzett szervezet, az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) kezdeményezte jogi úton. A város elvesztette a pert, a jogerős ítéletet most hajtották végre. A részrehajlást hangsúlyozandó fekete zászlót helyeztek el a teremben.

Bővebben...
 

Az RMDSZ idén nem terjeszt be autonómiatervezetet

E-mail Nyomtatás

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben kérte fel az RMDSZ még hivatalban lévő szenátorait és képviselőit, hogy a december 11-ei választások előtt terjesszék be az RMDSZ Székelyföldi Egyeztető Tanácsa által 1995-ben elfogadott, és az SZNT által 2004-ben véglegesített autonómiastatútumot – számol be Bíró Blanka és Gyergyai Csaba a kronika.ro-n. A téma kapcsán a Krónika Márton Árpád sepsiszéki RMDSZ-es parlamenti képviselőhöz fordult kérdéseivel, aki leszögezte: a szövetség semmiképp sem fogja benyújtani az SZNT által véglegesített autonómiatervezetet, hiszen az RMDSZ-nek van saját tervezete.

Bővebben...
 

Deli Andor: A bővítési folyamat lassulása erősíti az euroszkepticizmust

E-mail Nyomtatás

„Eszmecsere Juncker elnökkel - 100 másodperc Európa jobbá tételéért” címmel szervezett találkozót az Európai Néppárt Fiatal Képviselői Hálózata (YMN) csütörtökön. A találkozón 40 év alatti európai parlamenti képviselők tehették fel kérdéseiket Jean-Claude Juncker bizottsági elnöknek, akit Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő a bővítéspolitika témakörében kérdezett.

Bővebben...
 

Újabb feszültség a szlovák koalíción belül a nemzetiek miatt

E-mail Nyomtatás

Nem tetszik a Szlovák Nemzeti Pártnak az egyfordulós megyeelnök-választás, mivel jelentősen csökkentené a jelöltjeik esélyeit. Először a közszolgálati RTVS miatt alakult ki feszültség, amit a parlament új házszabály-módosító indítványa miatt kemény tárgyalások követtek, most meg itt van az SNS képviselőjének kijelentése a koalíciós szerződés lehetséges megsértéséről a Smer és a Most-Híd részéről.

Bővebben...
 

Korreláció 2016 – magyar képzőművészek kiállítása Dunaszerdahelyen

E-mail Nyomtatás

Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Múzeum kiállítócsarnokában „Korreláció 2016” címmel megnyitották a szlovákiai magyar és magyarországi művészek közös kiállítását. Sokan érdeklődnek a kortárs művészet iránt, ezt az is mutatja, hogy megtelt termekben tartották a megnyitót csütörtökön, november 3-án este. A vendégek között üdvözölték Dunaszerdahely polgármesterét, Hájos Zoltánt is.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség