Külföld

Még a versenyek értékelésében is diszkriminálják a magyar iskolákat

E-mail Nyomtatás

Nemrégiben látott napvilágot egy hír, hogy a szlovák oktatási minisztérium jutalmazza azokat az iskolákat, amelyek kiemelkedő sikereket érnek el az országos versenyeken. Ekkor látott napvilágot az az információ is, mely versenyeket értékelik pontokkal a minisztérium szakemberei, és ezzel van a probléma. A gond, hogy nem minden versenyen elért eredményt értékelnek egyformán a minisztériumban.

Bővebben...
 

Három év után ismét magyar szentmisét közvetített a szlovák köztévé

E-mail Nyomtatás

Több mint három év után közvetített újra magyar nyelvű szentmisét a szlovák közszolgálati televízió, Mindenszentek főünnepén, november elsején a galántai plébániatemplomból. Galánta az esperesi kerület központja is, melyhez tizenkét plébánia tartozik. A galántai egyházközség tízezer katolikus hívőt ölel fel; szlovák és magyar nyelven egyaránt tartanak szertartásokat.

Bővebben...
 

Ősbemutatóval emlékeztek meg Beregszászban az 1956-os forradalom leveréséről

E-mail Nyomtatás

Az 1956-os forradalom leverésére emlékeztek a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban november 3-án, a szovjet megszállás hatvanadik évfordulójának előestéjén. A beregszászi társulat ez alkalomból Zelei Miklós új drámáját, a Hubertuszt vitte színre a budapesti Gózon Gyula Kamaraszínházzal közösen. Az előadást a fiatal Berettyán Nándor, a Kaposvári Egyetem színművész szakos hallgatója rendezte.

Bővebben...
 

Ellenőriznék a szociális támogatások jogosságát Ukrajnában

E-mail Nyomtatás

Az államilag segélyezett vagy támogatott személyek körmére nézne az Ukrán Szociálpolitikai Minisztérium – 2017 júniusától országosan mintegy 550 fő felügyelné, jogosan kaptak-e az érintettek szociális juttatásokat. Az erről szóló törvénytervezetről a Financial club portál tájékoztatott november 2-án.

Bővebben...
 

Prosperitati: Pont került az eddig meghirdetett pályázatok végére

E-mail Nyomtatás

A pályázók nyolcvan százaléka nyert támogatást az alapítványnál

A maradék 705 pályázóval is szerződést kötött a Prosperitati Alapítvány, a forrásbővítésnek köszönhetően további egymilliárd forinttal, vagyis négyszázmillió dinárral egészítették ki az első két pályázati kör összegét. Mint ismeretes, a magyarországi támogatásnak köszönhetően 2018 végéig 50 milliárd forintos keretösszeget irányoztak elő a vajdasági gazdaság élénkítésére.

Bővebben...
 

A '44-es megemlékezés a hátramaradottak szent kötelessége

E-mail Nyomtatás

A magyarkanizsai katolikus temetőben november 2-án délután harangszóval, majd a Cifraszűr Vegyeskórus tolmácsolásában előadott nemzeti himnusszal vette kezdetét az 1944-es ártatlan magyar áldozatokra való megemlékezés.

Bővebben...
 

Moldovai állampolgár lett Traian Basescu

E-mail Nyomtatás

Letette a moldovai állampolgári esküt Traian Basescu volt román államfő és felesége, Maria a Moldovai Köztársaság bukaresti nagykövetségén. Radu Timofti moldovai államfő júniusban írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében a Moldovai Köztársaság – kérésükre – állampolgáraivá fogadta Traian Basescut és feleségét.

Bővebben...
 

Negyven éve szentelték fel: templomjubileum Gyimesbükkön

E-mail Nyomtatás

Negyven évvel ezelőtt, 1976. október 17-én szentelte fel dr. Jakab Antal püspök a Dani Gergely plébános szívós akarata, kitartása és állhatatos küzdelme eredményeképpen felépült gyimesbükki római katolikus templomot. Annak is negyven éve, hogy Lukácsovits Magda festőművész befejezte a templom falképeinek festését, s ugyancsak idén ünnepelték a gyimesbükkiek a település egyetlen magyar nyelvű tanintézménye, a Dani Gergely Általános Iskola névadásának tizedik évfordulóját. Ezen évfordulók alkalmából október 21–23. között Salamon József plébános szervezése nyomán gazdag tartalmú egyházi kulturális napokat tartottak, melynek eseménysorozata az október 23-i, Tamás József segédpüspök által bemutatott templomjubileumi ünnepi szentmisével és a templomkertben felállított emlékjelek megáldásával teljesedett ki.

Bővebben...
 

A Csemadoknak pótolhatatlan feladata van

E-mail Nyomtatás

Kezdetét vette a Csemadok XXIV. Országos Közgyűlése

Továbbra is Bárdos Gyula vezeti a Csemadokot, megválasztották az elnökség többi tagját is. Rózsa Ernőt a szervezet tiszteletbeli elnökségi tagjává választották. Ünnepi köszöntőkkel és műsorral kezdődött el Nagyfödémesen a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok kongresszusa. A tisztújító konferencián a közgyűlés megkezdéséig csupán Bárdos Gyulát jelölték az elnöki posztra. A kongresszus előtt ünnepi köszöntők hangzottak el. A küldötteket Száraz Erzsébet, a Galántai Területi Választmány alelnöke köszöntötte. Majd Gőgh Ferenc polgármester szólt az egybegyűltekhez.

Bővebben...
 

Visszatér Dzurinda a nagypolitikába?

E-mail Nyomtatás

Azt állítja, nem közömbös számára merre megy a fejlődés Szlovákiában, és sokat gondolkodik azon, mit tehetne. A kétszeres volt miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda aggódik Szlovákiáért, meg a demokráciáért is. Nem tetszik neki, ahogyan Robert Fico kormánya viselkedik, de elégedetlen az ellenzékkel is. Azt sem kizárt, hogy visszatér a nagypolitikába.

„Robert Fico azzal vádolt meg, hogy szerelőműhelyt csinálok Szlovákiából, de el kell mondani, hogy az elmúlt évek alatt ő egy centiméterrel sem jutott előbbre. Mi a kormányzási időszakunk végén előálltunk a tudásgazdaság koncepciójával. Ma azonban nem látom, hogy új technológiai központok alakulnának, ellenkezőleg, a szerelőműhelyek száma nemhogy csökkenne, hanem jelentősen gyarapodik.”

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség