Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. június 17, hétfő, Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.

Interjú

A próza és zene kíséri pályámat

E-mail Nyomtatás

A győri színházban öt műfajon belül játszom

A matematika és a zene szoros kapcsolatára már a régi görögök rámutattak. Püthagoraszhoz kötődik annak felfedezése például, hogy a zenei hangközök leírhatók számarányokkal. De egy konkrét példa: húgom hegedűművész, és megnyert egy matekversenyt. Több zenész nagyon jó valamilyen reál tárgyból. Holott tény, hogy a matek kapcsolódása a zenéhez sokak számára bizarrnak tűnik. Már nem foglalkozom a matematikával, de segíti a gondolkodásmódomat.

Bővebben...
 

A nyelv hidat épít

E-mail Nyomtatás

Magyar óvodákat építünk a határon túl

Aki egy másik nemzet, egy másik ország nyelvét tanulja, óhatatlanul bepillantást nyer annak kultúrájába, jobban megismeri, megérti a magyar anyanyelvűek közösségét, beleértve a 150 ezres kárpátaljai magyarságot – közölte a Magyar Fórum megkeresésére Dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos.

Bővebben...
 

Modellem a természet

E-mail Nyomtatás

Legyalulhatják az erdőket, a kövek között újra nőnek a fűszálak

Miért ne lehetne szép egy gaz a kertben? A gyomnövény szóhoz rendszerint valamilyen kellemetlen megjelenésű, vagy egyéb rosszindulatú tulajdonságokkal felvértezett növényt társítunk, amit dühödten próbálunk kiirtani a kertből, a zöldségek közül, vagy a rózsaágyásból. Ha jobban belegondolunk azonban, az anyatermészet szempontjából nem létezik olyan, hogy gyom, minden növénynek megvan a helye, a szerepe az ökoszisztémában, csak mi emberek osztjuk fel a növényeket jókra és rosszakra.

Bővebben...
 

A rendszerváltás után megerősödött az egyházellenes propaganda

E-mail Nyomtatás

Köszöntjük Pál atyát aranymiséje alkalmából

 

Külső és belső nyomás alatt kellett átmenteni a rendet és az iskolát

Július 8-án, a Pesti Ferences Templomban ünnepelték Reisz Pál atya pappá szentelésének 50. évfordulóját. Aranymiséjén a Schola Gregoriana Assisiensis teljesített egyházzenei szolgálatot, P. Maurizio Verde OFM vezetésével. Az aranymisés áldás mellett zenei élményben is részesülhettünk. P. Reisz Pál, a sümegi ferences rendház főnöke kitér az Állami Egyházügyi Hivatal gáncsoskodásaira, a kárpátaljai misszióra, s kijelenti: „az egyháznak nem mea culpáznia kell, hanem felmutatnia, hogy egyedül mi tudtunk intézményesen kitartani a terror évtizedeiben.”

Bővebben...
 

Páratlan természeti kincsekkel büszkélkedhetünk

E-mail Nyomtatás

Tíz nemzeti parkunk megőrzése közös felelősségünk

2020-ig 60 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi célokra nemzetipark-igazgatóságaink, így kezelésükben az összesen csaknem 300 ezer hektár védett állami területnek közel kétharmada kerül ismét természetközeli állapotba a két uniós ciklus idején – emelte ki Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára.

Bővebben...
 

Szakképzésből a felsőoktatásba

E-mail Nyomtatás

Mi változtatni szeretnénk, míg a velünk szemben állók azt akarják, maradjon minden úgy, mint régen

Egyik célunk: a jó autószerelőkből legyenek autóipari mérnökök. Ez nem álom, nem teljesíthetetlen kívánság. Van rá példa, nem egy autóipari világcég közép-, illetve felső vezető rétege a szakmai ranglétrát végigjárt szakmunkás tanulókból is verbuválódik. Dr. Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével beszélgetünk az évek óta tartó vitáról, és a választások előtt menetrendszerűen magasra csapó támadásokról.

Bővebben...
 

Nemcsak testi valónkban vagyunk jelen a világban

E-mail Nyomtatás

Alkotásain a természetet szervező erők jelennek meg

Sosem akartam hétvégi szobrász lenni. Ezért a metodika úgy jön létre, hogy először megszületik a gondolat, mely állandó feszültségben tart, és keresi a hozzá tartozó megjelenést. Nagyon fontosak a szobrászati hagyományból adódó, vagy a költészetből, irodalomból, zenéből kapott élmények, de ezek mellett a mostani, vagy a gyerekkori kertünk, az Epreskert , vagy a nyaralás alatti élmények is erősen inspirálnak. Annyira erősen, hogy addig keresem a mű elindításának lehetőségét, amíg végre nem hajtom.

Bővebben...
 

Aki feltárja a szűk belső tereket

E-mail Nyomtatás

Az izgat, hogy a szellem és az anyag miért nem találkozik össze

Az alkotónak párbeszédet kell indukálnia a nézővel a rútról, az alantasról, az emelkedettről, a szépről, a drámairól, a komikusról, de ki kell provokálnia a szellemi együttlétezést – s ha lehet, nem primer szinten. Nem örülnék, ha máris rögtön felismernének mindent a képemet a nézőim. Ezt azért is mondom, mert mozgásszínházzal is foglalkozom. A legfontosabb témákat megfogalmazom, megfestem, és ezután kell a nézővel beszélgetni, közösen gondolkodni, amihez ürügyül használom fel a szakmai tudást.

Bővebben...
 

Támogatni kell a szociális gazdaságot

E-mail Nyomtatás

A társadalmi vállalkozások hídszerepet tölthetnek be

Az a célunk, hogy az ipari termelés minden szereplője számára megteremtsük a fejlődés lehetőségét – mondta Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) által szervezett, a szociális gazdaság fejlesztéséről szóló kétnapos budapesti konferenciát követően, lapunknak nyilatkozva.

Miért tartotta lényegesnek a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy az UNIDO-val közösen szervezzen konferenciát a szociális gazdaság fejlesztéséről?

– Az UNIDO, az ENSZ Iparfejlesztési – egyben egyik legjelentősebb – Szervezete a nemzetközi ipari együttműködés tekintetében központi szerepet tölt be. Fontos, hogy az UNIDO a fenntartható fejlődést mint célt helyezi a középpontba, és a szervezetet ebben az irányban kívánja tovább erősíteni. Magyarország továbbra is nagyra értékeli az UNIDO tevékenységét és számít a hosszú távú együttműködésre. Emellett Magyarország gazdasági fejlődése és különösen a munkaerőpiacon elért eredményei (munkanélküliségi ráta 4,5% alatt) példaként szolgálhatnak az ENSZ fejlődőképes tagállamai számára.

Bővebben...
 

Segítség a meggytermelőknek

E-mail Nyomtatás

Célunk a hullámzó meggypiac stabilizálása, a termelés korszerűsítésének javítása

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Meggy Szakmai Konferenciát, ahol minden évben jelen vannak a meggypiac meghatározó szereplői csakúgy, mint a legnagyobb, leginnovatívabb meggytermelők, a meggyfeldolgozó cégek képviselői, egyetemi kutatók, agrárpolitikai képviselők. A rendezvényen a növényvédelem, növénykondicionálás, továbbá a meggypiacot érintő kérdések voltak fókuszban az előadások alkalmával. Dr. Feldman Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára: a törvény abban segíti a piaci szereplőket, hogy írásba foglalt és így később számon kérhető feltételek mentén értékesítsék a meggyet.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség