Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2018. március 24, szombat, Gábor és Karina napja van. Holnap Irén és Írisz napja lesz.

Publicisztika

Nem árthat az országnak a kádergyerekek liberális hősködése

E-mail Nyomtatás

Rendszerváltó Archívum II. évfolyam, 2. szám

A folyóirat – azonos címmel – a korábban Lakiteleken nyomtatásban kiadott történelmi szemle szellemi örökségét igyekszik továbbvinni, de mindezek mellett az Intézetünkben folyó kutatások publikálásának is teret kíván adni. A negyedévente megjelenő folyóirat a szerkesztők szándéka szerint mindig egy adott téma van felépítve. Most a téma: sajtótörténetek a rendszerváltás korszakából.

Bővebben...
 

A Világ Királynéja őrzi a felvidéki Magyarságot

E-mail Nyomtatás


Lezsák Sándor: kereszténység nélkül Európa szétesik

A Magyarok Nagyasszonya szobrot a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás együttműködésének eredményeként, a Szoborbizottság fővédnökeinek és tagjainak közreműködésével, sok jó szándékú ember támogatásának köszönhetően augusztus 19-én adták át ünnepélyes keretek között a csallóközi Királyfiakarcsán.

Bővebben...
 

Kovács Attila: Bábeli zűrzavar

E-mail Nyomtatás

Megdöbbentő dolgok zajlanak a politikai ellenzék háza táján. Politizálásuk, az ország közügyeihez és egymáshoz való hozzáállásuk okán sokszor, sok alkalommal gondolhattuk – és olykor le is írtuk –, hogy ennél már nincs lejjebb, de most ismét időszerű ennek felvetése. Háromnegyed évvel a választások előtt a tevékenységüket a következők jellemzik.

Bővebben...
 

Égi és földi hullámok

E-mail Nyomtatás

Somogyi György kiállítása az Érdi Galériában

Mikor ünnepelhető egy festőművész? Mindig. Ám főképpen akkor, ha nem szárad be az ecsetje, és naponta szembenéz a vászonnal, hogy rejtélyes színtégláival tudósíthasson életről s halálról, szenvedésről és boldogságról. Hogy látomásaiban, ezekben a gyönyörű forma- és színérzékeny lélektérképekben megidézhesse gondolatait és a körülötte lévő világot.

Bővebben...
 

Előlép egy olvasó

E-mail Nyomtatás

Zajlik az élet, a végéhez közeledő nyár még elővezeti az utolsó kalandokat. Hétfőn délben Füzesabonyban felszálltam egy gyorsvonatra, és leültem egy hetven év körüli úrral szemben. Két perc elteltével a táskájához nyúlt, és elővette belőle a Magyar Fórum augusztus 17-i lapszámát. Hoppá, dobbant nagyot a szívem. Több mint hét éve írok heti rendszerességgel a lapba, és sokszor eljátszottam a gondolattal: milyen szép lenne, ha egyszer buszon-villamoson-vonaton-strandon, szóval bárhol, valaki mellettem olvasná a Fórumot. Most végre elérkezett a pillanat. Megszólítottam a férfit, az Olvasót, és nagyon kellemesen elbeszélgettünk. Czinege úr – remélem, megbocsátja nekem, hogy félig kiadom a nevét – a kezdetektől, tehát az első évfolyamtól hűségesen olvassa lapunkat. Nem előfizetőként, hanem utcai árusnál vásárolja meg, és az első oldaltól az utolsóig elolvassa. Isten tartsa meg ezt a jó szokását! Neve hallatán persze muszáj volt megkérdeznem, vajon rokona volt-e a Kádár-korszak hírhedt honvédelmi minisztere, Czinege Lajos. Nos, igen, de csak nagyon távoli: a miniszter elvtárs nagyapja és a mi olvasónk dédapja unokatestvérek voltak. Beszélgetőtársam egyetlen alkalommal találkozott személyesen Lajossal, és csak néhány perces felszínes társalgást folytattak. Mindegy, a lényeg az, hogy jó érzés volt találkozni egy olvasónkkal, és közvetlen, friss visszaigazolást kapni a cikkeinkről, a munkánkról.

Bővebben...
 

’56-os hősök portréi

E-mail Nyomtatás

Kiss Adél, Oláh Katalin Kinga és Oláh Mátyás kiállítása a Diák-és Vállalkozásfejlesztési Központban

Az 1956-os magyar forradalom, nemzetünk ekkor vált nagykorúvá, kitörülhetetlen a magyar történelemből, s nem különben a világ történelméből. Albert Camus-tól Márai Sándorig a szellem – és az erkölcs – legjava adózott a hősi tettnek, hiszen egy szál puskával nekimenni a világ egyik legerősebb hadseregének, a szovjet haderőnek, maga volt a csoda: az eget rengető bátorság.

Igaz, hogy leverettünk, de a szabadságunkért az életüket s vérüket adó hősök olyan tettet hajtottak végre, amelyben az „emelkedő nemzet” (Németh László) gyújtotta világosság a jövő záloga. Bár számtalan könyv, dokumentumfilm és kiállítás idézte meg – s nyilván ez sokasodni fog – a forradalmat és mártírjainkat, de ebből a magunkat is tisztító főhajtásból sosincs elég. Mert a kevésbé ismert hősök is láncszemek voltak a szabadság-láncban. Nélkülük sem jött volna el a virradat.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Gáz van

E-mail Nyomtatás

Mindig érdekesnek találom, ha a különböző forrásokból érkező hírek felelgetnek egymásnak. E hét legelején például a Gazeta.pl világhálós híroldal arról számolt be, hogy a lengyel Gaz System energiavállalat elzárta az orosz gázt Nyugat-Európa felé továbbító gázvezetéket. A cég nyilatkozatban közölte: azért nem engedik a lengyel vezetékrendszerbe az Oroszországból érkező energiahordozót, mert csapnivaló a minősége. Állítólag a Jamal gázvezetékben lévő gáz túl vizes ahhoz, hogy használni lehessen. Ezt alátámasztja, hogy Németország máris jelezte: nem hajlandó átvenni a vizes gázt. A hirtelen minőségcsökkenés okát a szakértők csak találgatják.

Bővebben...
 

Az izgató szépség romantikája

E-mail Nyomtatás

Aszmann Ferenc fotókiállítása a debreceni Kölcsey Központban

A magyar fotóművészet világhírét többek közt olyan alkotók alapozták meg, mint Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa, Brassai és Escher Károly. Hogy mennyire élen voltunk ebben a műfajban, azt mindennél jobban Kincses Károly fotótörténész egyik tanulmányából tudjuk, miszerint a világon 1939-ben legtöbbet kiállító kétezer fotográfusból ötven magyar volt. S az első húsz között, öt másik honfitársával együtt, Aszmann Ferenc (1907–1988) ugyancsak szerepelt.

Bővebben...
 

Különbözőség és egység

E-mail Nyomtatás

Mélyen a szívünkben gyökerezik az a vágy, hogy egyéniséggé váljunk, hogy tudjunk valami olyat alkotni, ami csak ránk jellemző, amiben ki tudunk teljesedni. Ugyanakkor nagyon sokszor azt is meg tudjuk tapasztalni, hogy olyan jó nem kilógni a sorból, belehelyezkedni a körülöttem élők életstílusába, a társadalmi elvárásoknak messzemenőleg eleget tenni és így egy nyugodt életet élni.

Bővebben...
 

Ria, ria!

E-mail Nyomtatás

Időről időre érkeznek hozzám olvasói visszajelzések, amelyek arról tanúskodnak, hogy sokan olvassák szívesen ezt a rovatot. Természetesen ez nagy öröm számomra, és szívből köszönöm figyelmüket, hűségüket. A napokban például levelet kaptam Pintér úrtól – teljes nevét csak azért nem írom ki, mert akkor könnyű összetéveszteni a jelenlegi belügyminiszterrel… (Persze ugyanolyan őszinte örömmel töltene el, ha egyszer a miniszter úrtól is kapnék egy olvasói üzenetet.) Pintér úr egyebek mellett beszámolt egy nemes hagyományról, melyről mostanáig nem tudtam. Egy közgazdász üzletember, Janicsek Tamás és régi barátja, a Krakkóban élő laptulajdonos, Jerzy Jurecki jó tíz évvel ezelőtt elhatározták, hogy a sport frontján erősítik a lengyel–magyar barátságot. Évente két alkalommal nemzetközi labdarúgó mérkőzést tartanak, amatőr öregfiúk részvételével. Tavasszal, Pünkösd környékén mindig Lengyelországban játszanak egymással, többnyire Zakopanéban, ősszel pedig Magyarországon, változó helyszíneken. Mindig jó minőségű, komoly pályán, szakképzett játékvezetőkkel, és a győztes serleget kap.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség