Publicisztika

Jancsó Badacs Károly : A vadász büntetése

E-mail Nyomtatás

A nyáron is hűvös, ablaktalan szobában, melybe a folyosó nyitott ajtójából és az oldalsó szobából szűrődött a fény, állt a kis könyvtárszekrény, melynek felső polcán az elhúzható üveg mögött sorjázott a tíz kötetnyi Tolnai Világtörténelme és a tíz kötetnyi Magyar Nemzet Történelme tizenkilencedik század végi kiadása. Nagyapám parasztházának ezen éke volt 6-7 éves fejemnek a tér- és időutazás nyűhetetlen eszköze. Főleg a képi anyaga által. Brit egyenruhás gyarmatosítókat kőkori pattintott kő leletek, orosz nagyhercegnőket kora keresztény pápák váltottak. E kiadványok képei közt nekem minden érdekes volt. Mikor az a betűk formavilágának megfejtésével, tehát az olvasással is kiegészült, kész élménynek volt kitéve tudatom. Ezekben a könyvekben minden más volt, mint ahogy az a világ állásának akkori állapota szerint láttatva volt. A könyvek hangulata békebeli volt, melyekben a történelem idő–tér zajlásait a csúcsán lévő 19. század végi európai és magyar társadalom karfás székéből észlelhettem. A tévékészülékben közben az öbölháború zúgott versenyt a Montserrat Caballé és Freddy Mercury duó barcelonai olimpiai himnuszával.

Bővebben...
 

A végzetes sírkő

E-mail Nyomtatás

(Mozart: Don Giovanni, a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka a Primavera Fesztiválon az Erkel Színházban)

A Magyar Állami Operaház Primavera-sorozatán belül, április 4-én láthatta Budapest közönsége, az Erkel Színházban a Kolozsvári Magyar Opera legújabb produkcióját, a Don Giovannit. Ez azért is aktuális, mert az első Mozart-opera, melyet magyar földön bemutattak éppen ez volt, 1826-ban, Kolozsvárott. Bizony elég nagy kihívás ennek az operának a megrendezése. Selmeczi György, aki egyben az előadás karmestere is, megpróbált a túlzottan klasszikus és az értelmezhetetlen, ötlethalmazokból felépített modern rendezések között megtalálni az arany középutat, ami sikerült is neki. Mert bizony egyes rendezők úgy vélik, már ódivatú az, ha a címszereplőt elnyelik a lángok, ezért más megoldást keresnek. Az pedig eléggé egyszerű, ha a zenekari árok a pokol, és oda rohan le Giovanni. Akkor ott vannak a modern túlzók; nemrég láttam egy német operaházi felvételt, ahol egy gázpalack robban fel, és úgy semmisül meg a főhős. Itt viszont az általa, az opera cselekményében meggyilkolt kormányzó sírja nyeli el, s kerül a halál birodalmába. Természetesen ezzel a megoldással is lehet vitatkozni, de amilyen orbitális, ocsmány rendezések mennek a színházi világban, ahhoz képest, ez egy konzervatív dolog.

Bővebben...
 

A neoliberális gazdaságpolitika pusztítása

E-mail Nyomtatás

Könyv jelent meg a diósgyőri kohászat végnapjairól

Április 19-én a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) konferenciatermében mutatták be a Lóránt Károly mérnök-közgazdász által szerkesztett Az Acélváros végnapjai kötetet. A privatizáció gyakorlatilag ingyenes vagyonelosztást jelent, olyan pénzügyi konstrukciókkal, amelyek a vétel látszatát keltik. A privatizáció végső soron azt jelentette, hogy a nyolcvanas évekre megerősödött hatalmi elit politikai hatalmát gazdasági hatalomra váltotta át – hangoztatja a könyv szerkesztője.

Bővebben...
 

Tavaszi szél vizet áraszt – rokon nyelveken

E-mail Nyomtatás

A Lakitelek Népfőiskola kihelyezett tagozataként a budai Szent Imre Gimnáziumban tavaly kedvezményes nyelvi és országismereti tanfolyam indult azeri, belorusz, grúz, kazah, türkmén, üzbég nyelvekből. Április 12-én a Polgárok Házában a keleti nyitás politikája kulturális szegmensének fontosságát hangsúlyozta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke és Dr. Horváth Béla, a Kölcsey Kör vezetője.

Bővebben...
 

A RETÖRKI Fiatal Kutatói programjában részt vevő hallgatók beszámolója

E-mail Nyomtatás

Harmadik alkalommal kutatták a rendszerváltás eseményeit a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI), valamint a Kodolányi János Főiskola (KJF) által közösen kiírt fiatal kutatói pályázatot elnyert hallgatók. A két intézet szakmai együttműködése 2014-ben indult. A Fiatal kutatói pályázat hat hónapos kutatómunka, melynek 2016. július 1. és 2016. december 31. közötti időszakáról március 29-én tartottak beszámolót a RETÖRKI konferenciatermében.

Bővebben...
 

A Mindenhatónak szánt hálaadó ajándék

E-mail Nyomtatás

A húsvéti ünnepek méltó befejezéseként április 17-én este a budai Várban avatták fel Rieger Tibor Koronázási Palást szobrát. „Édes fája keresztnek, erős záloga kegyelemnek./ Lába alatt ellenség, fényben a krisztusi fenség./ Egybegyűlők szolgálnak, a legfőbb égi királynak/ Íme a Szentanya képe ragyog csillogva az égen/ Ülve mutatja a trónus, a rajta uralkodó Krisztust”. Ezek a hexameterek latin nyelven itt olvashatók a paláston. Első irodalmi emlékeink között tartják számon ezeket a sorokat, amelyeket az eredetileg miseruhának készült palástba szőttek alkotói. Ez a műalkotás, másfélszeresre nagyítva, olyan részleteket mutat meg, amelyeket a Nemzeti Múzeumban őrzött eredeti koronázási paláston nem láthat a látogató ilyen tisztán. Ugyanakkor – hangsúlyozta dr. Nagy Gábor Tamás polgármester – ez a bronzszobor nem másolat, nem olyan, mint egy fénykép, hanem a művész legbensőbb énjén átszűrt, megküzdött, bronzba öntött alkotás.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Harckészültség

E-mail Nyomtatás

Sokan mondják, hogy Európa nagyon cifra események előtt áll. Az úgynevezett keresztény európai kultúra valószínűleg a végnapjait éli – az ázsiai és afrikai népek inváziója már megkezdődött. A migráció összetett kérdéskör, nagyon sok vetülete van, például a CEU körüli hercehurca is ilyen. E logikai kapcsolat alapja Soros György. Aligha lehet véletlen, hogy a brüsszeli migrációs politikával és a kötelező betelepítési kvótarendszerrel szembehelyezkedő országok összeütközésbe kerülnek Sorossal és az ő kis alapítványaival. Most például friss hír, hogy Lengyelországban az állam visszavenné a Soros György magyar származású amerikai üzletember által alapított Báthory Alapítványtól (Fundacja Batorego) a Norvégiából érkező pénzügyi támogatás kezelését. Erről a Bloomberg amerikai hírügynökség számolt be – ez a Bloomberg név bizony sokat sejtető.

Bővebben...
 

Ez van!

E-mail Nyomtatás

Kiss Márti és Kovács Csonga Anikó kiállítása a révkomáromi Limes Galériában

Hétköznapi cím, mintha csupán egy pillanatot rögzítene, holott mögötte vizuális gazdagsággal ott a „kis” (helyi szín) és a „nagy” (világ-bolyongás) élet. A tárlatot látván nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a szlovákiai magyar képzőművészetnek megvan az utánpótlása. Magyarán, nem csupán nálunk és a környező országokban nevelődött – hol erősebben, hol kevésbé erősen – egy olyan fiatal csapat (Erdély ebben is élen jár), amely fölkészültségével és látásmódjával, hagyományszeretetével és újító készségével karakteres, nagy reményekre jogosító életműkezdetet valósított meg, hanem a Felvidéken is.

Bővebben...
 

A kereszténység nem folklór

E-mail Nyomtatás

Fr. Barsi Balázs OFM: „Szerelmes szellők suttogása” – A lelki élet hármas útja az Énekek éneke fényében, Keresztes Szent János értelmezése szerint

A könyvben az Énekek énekének a lelki életre vonatkozó magyarázatát olvashatjuk Amint Barsi atya többször utalt rá, az ősegyház a Szentírásnak éppen ezzel a könyvével avatta be a hittanulót a keresztény hit tanításába és készítette föl a keresztség szentségének vételére. Ugyanakkor már Órigenésznél megjelenik egyfajta óvatosság azzal a merészséggel szemben, hogy mindjárt a kezdőknek adjuk azt, ami valójában maga a beteljesedés. Félti az olvasókat az Énekek énekének nyelvezetétől, szerelmes szavainak kétértelműségétől, és inkább a lélek Istenhez vezető útjának utolsó szakaszát látja benne. Órigenész – Barsi Balázs szerint – hét éneket különböztet meg az Ószövetségben, s ez a hét ének az ő értelmezésében hét lépcsőfokot jelent. Ezek közül az Énekek éneke képviseli az utolsó, a legmagasabb szintet, mert amint a teremtés hat napja a hetedik napban, a szombatban teljesedik be, ugyanúgy az Isten és ember kapcsolata abban a szerelmes egyesülésben éri el csúcspontját, melyet az Énekek éneke ünnepel. Valóban, a keresztény élet nem állóvíz, nem statikus állapot, hanem fejlődő valóság, meghatározott szakaszokkal. Ezt Szent Pál is hangsúlyozza, amikor megkülönbözteti azokat, akiket tejjel kell táplálni, azoktól, akiknek már szilárd eledelt is lehet adni. Ugyanakkor Órigenész másutt azt írja, hogy az Énekek énekét olvashatja a hitben kezdő és haladó, csak mást és mást fog megérteni belőle attól függően, hogy éppen hol tart a lelki élet útján.

Bővebben...
 

Jancsó Badacs Károly : Az Isten alkonya a nemzet alkonya?

E-mail Nyomtatás

Az utóbbi év európai politikai és társadalmi színtere attól a vitától hangos, hogy az uniós politikusok és vezetők képviselik-e vagy nem az unióba tömörült népek és nemzetek akaratát, nézeteit, igényeit. Mivel az egész kontinens e vitától visszhangzik, és markáns érvek és ellenérvek feszülnek egymásnak e témában, az unió elvi állapotának politikai és társadalmi életben kiütköző tüneteit vesszük górcső alá, különösen a népnemzeti létre való tekintettel.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség