Publicisztika

Harmónia, mint az emberi méltóság kisugárzása

E-mail Nyomtatás

Mit jelent az emberi méltóság? Azt, hogy minden ember a lelke mélyén, a legbensőbb rétegében teljesen tiszta és átlátszó. Erre a rétegre jön a pszichés valóság és a pszichés rétegre a fizikai sík. Amit mi látunk, az az, hogy az ember sérülhet a felsőbb rétegekben. Rengeteg fizikai és szellemi sérült él körülöttünk. Ha őszinték vagyunk, mindnyájan küzdünk valamilyen sérüléssel. Az emberi méltóságot nagyon gyakran a fizikai egészséggel tesszük egyenlővé. Annak az embernek van méltósága, aki egészséges. Ha már fizikailag tartósan sérülsz, vagy megöregszel, illetve szellemileg vagy fogyatékos vagy leépült, akkor nagyon gyakran mondjuk ki, hogy nincs rád szüksége a társadalomnak, elvesztetted az emberi méltóságodat.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Két dudás egy csárdában

E-mail Nyomtatás

Ezen a héten több, a korábbi cikkekben megkezdett témát is lezárhatunk. Közülük az első a lengyel miniszterelnök oswiecimi közlekedési balesete, illetve egészségi állapota. Nos, a jó hír az, hogy egyhetes kórházi kezelés után a varsói katonai kórház orvosai hazaengedték Beata Szydlót. Azóta már sajtótájékoztatót is tartott, láthatólag teljes erőben, és köszönetet mondott a balesete helyszínén dolgozó mentőknek, rendőröknek. Kifejezte háláját az oswiecimi és a varsói orvosoknak, valamint a lengyeleknek a neki küldött üzenetekben kifejezett támogatásért. Viszont a katonai kórházban továbbra is ápolják a kormányőrségnek azt a tisztjét, aki Szydlóval egy gépkocsiban utazott, és a balesetben szintén megsérült.

Bővebben...
 

Medveczky : Zenéje a magyar szellem megtestesülése

E-mail Nyomtatás

Kodály Zoltán halálának ötvenedik, születésének százharmincötödik évfordulója alkalmából idén Kodály-emlékévet hirdetett a kormány. Kodály egész életében nevelt, az volt a célja, hogy az emberből művelt ember, a tömegből értő közönség formálódjék. „A zene olyan életszükséglet, mint a levegő. Csak akkor venni észre, amikor nagyon hiányzik.” Az ötven éve elhunyt mester jól ismert idézetét ki kell egészítenünk egy lényeges szóval: a magyar zene életszükségletével, amellyel Kodály Zoltán elárasztott bennünket. Az Ő zenéje a magyar szellem megtestesülése. Amikor megszólalnak Galánta és Marosszék himnuszai, vagy amikor a felszálló páva eléri a legnagyobb magaslatokat, megnyílik felettünk a Kárpát-medence boltozata.

Bővebben...
 

Miénk itt a tér

E-mail Nyomtatás

Tüntetések könyve – Negyedszázad 56 tüntetése Magyarországon (1988–2013)

Mit követeltek, hogyan zajlott a taxisblokád, a diáktüntetés a tandíj ellen? Mit követeltek a MIÉP 1995. október 22-ei tüntetésén? Hányszor és miként demonstráltak a nemzet napszámosai? Milyen szerepük van a közösségi oldalaknak a mozgósításokban? – többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a RETÖRKI-könyvsorozat Salamon Konrád és Katona András által szerkesztett kiadványából.

Bővebben...
 

Akinél a tehetség nemzettudattal és kimagasló emberi tartással párosult

E-mail Nyomtatás

Kétszáz éve született a legnagyobb szókinccsel rendelkező költő, Arany János

A legendás bihari nemes, Toldi Miklós alakjának páratlanul csodálatos költői megformálása, vagy éppen A walesi bárdok című, örökbecsű költeménye révén minden magyar ember hallotta már Arany János nevét. Talán kevésbé közismert azonban, hogy az egyébként hosszú évekig jegyzőként, később tanárként is tevékenykedő és mindkét polgári munkakörében megsüvegelt poéta milyen különleges emberi tartással rendelkezett, és csendes, kevésbé feltűnő, ám annál mélyebb nemzetszeretet is jellemezte a hétköznapokban. A 19. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja március 2-án ünnepelte volna 200. születésnapját.

Bővebben...
 

Hitélet a végeken

E-mail Nyomtatás

Koloni keresztút

Balassi Bálint felvidéki reneszánsz költőnk az 1570-es években imigyen szól sorstársaihoz a végvárak és a végvári vitézek életét leíró versében: „Vitézek! mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?” Korunk magyar végvárai a nyelvhatáron lévő, illetve azon túlra eső nyelvszigeteink. Felvidéken az ilyen szlovák–magyar nyelvhatár mögé eső magyar nyelvszigetre, északi magyar végvárra szeretném barangoltatni az olvasót. Megközelíteni a tisztelt olvasónak a modern idők magyar végvári létének sanyarú szépségét, a jelen kori magyar végek forgandó sorsát, mely élethelyzetek által, hús-vér emberek révén ad új életszagú tartalmat Balassi 450 éve írt verssorának. „Vitézek! mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél…”

Bővebben...
 

Ne féljetek! – Éljetek a mában!

E-mail Nyomtatás

Mindennapi életünkben tele vagyunk szorongással: meg kell felelnünk otthon, a munkában, a legkülönfélébb kihívások között. Ugyanakkor rengeteg kérdőjel vesz körbe bennünket: biztos, hogy jól csinálom, jól nevelem a gyermekemet, jól szeretem a házastársamat, jól osztom be az időmet, minden fontos dologra oda tudok figyelni, hosszú távon bírni fogom ezt a terhelést? Ezek a nagyon gyakorlatias kérdések mind-mind valahol azt eredményezik, hogy tele vagyunk teljesen jogos félelmekkel, szorongással.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Új tévécsatorna

E-mail Nyomtatás

A lengyel miniszterelnök közlekedési balesete nagyobb vihart kavart, mint gondoltam. S megkockáztatom, Önök sem gondolták, hogy egy átlagos koccanásból óriási politikai cirkusz kerekedik… Márpedig az lett. Úgy látszik, a magyarok és a lengyelek barátságához ez a lélektani azonosság is hozzájárul: bármilyen apróságból képesek vagyunk perpatvart rendezni, melynek során mindenki mindenkivel összekülönbözik. Beata Szydlo kormányfő ügye jelenleg ott tart, hogy múlt szerdán levelet írt a kórházból az előző pénteki autóbalesete okozásával gyanúsított huszonegy éves fiatalembernek, bizonyos Sebastiannak. Levelében leszögezte: elvárja, hogy az ügyet a hatóságok ugyanúgy kezeljék, mint minden más közúti karambolt. Erről a lengyel közszolgálati hírtelevízió számolt be. Elzbieta Witek, a lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke az alábbiakat közölte a PAP hírügynökséggel: „Megerősítem, hogy a miniszterelnök asszony szerdán levelet küldött Sebastian úrnak. A baleset és a fiatalember körül nagy a médialárma, vannak próbálkozások az ügy átpolitizálására. A miniszterelnök asszony, két hasonló korú fiú édesanyjaként megérti, mit érezhet ez a fiatalember és a családja.”

Bővebben...
 

Odapiszkított, ahonnan evett

E-mail Nyomtatás

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című játékfilmje nyerte az Arany Medvét. Óriási siker, gratulálunk! Mindez a Nemzeti Filmalap támogatásával történt meg.

Oda se neki! Enyedi Ildikó a díjátadó után nyilatkozatában kifejtette: szégyen, ami a hazánkban zajlik.

Bővebben...
 

Vitézi boldogságkereső

E-mail Nyomtatás

Mihály Gábor Balassi Bálint-szobráról

Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Balassi-szobra, akár szemből nézzük, akár oldalról, sugall valamit. Tekintetével, szigorú – ugyanakkor gyöngédséget sugárzó – szemével, és a fölvetett fő méltóságával. Vitézi erő van ebben a lelkiismeretet ébresztő karakterben és sok száz év óta romolhatatlan bátorság. Ami következhetett, következett is a makulátlan tartásból, az egyenes gerincből. Ha a hazát meg kell védeni, a bajvívó szablya mindenkor tette a dolgát. Átvágta a sötétséget, és tisztaságával – bűvöletre méltó férfierő – az égben landolt.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség